Close
Ez a csodás hegyi város minden januárban hátborzongató ördögökkel telik meg

Ez a csodás hegyi város minden januárban hátborzongató ördögökkel telik meg

A Diablada de Píllaro az ecuadoriak „farsangja”, amelynek gyarmatosítás-korabeli gyökerei vannak.

A hazai busójáráshoz hasonlóan az ecuadori Diablada de Píllaro felvonuláson is a maszkoké a főszerep. Az esemény résztvevői heteket, néha hónapokat töltenek azzal, hogy megalkossák teljesen egyedi ördögmaszkjukat, melyekhez

állatok szarvait, fogait és bundáját használják fel.

Az Andokban, almaültetvények és burgonyaföldek mellett található Píllaro városa az év nagy részében egy csendes település, ahonnan csodálatos hegyi panoráma tárul az ember elé. Évente egyetlen alkalommal, januárban azonban ördögök szállják meg a kisváros utcáit. Trombitákkal és dobokkal felszerelt zenekar jelenti be érkezésüket, akik a felvonulás során a bámészkodókkal kötekednek, gúnyolódnak, maszkjaikkal ijesztgetik a gyerekeket.

A felvonulást követően a démonok visszatérnek otthonaikba, ahol sült malacot esznek.

A Diablada de Píllaro ünnepe nem egy klasszikus farsangi karnevál, sokkal inkább

egy történelmi gyökerekben rejlő lázadás.

Úgy tudni, az európai gyarmatosítók arra kényszerítették az ott élő embereket a 16. századtól kezdve egészen a 20. századig, hogy nagybirtokaikon dolgozzanak. A gazdag földbirtokosok az új évet pazar bálokkal indították, majd az utcára vonultak, ahol a dolgoztatott píllaróiak terelték el az embereket az útjukból. A történet szerint a helyi férfiak elkezdtek ezeken az alkalmakon ördögnek öltözni, hogy egy kicsit megkönnyítsék saját dolgukat.

A gyarmatosítás utáni Ecuadorban Diablada ördög karaktere egyre népszerűbb lett, nemcsak a spanyol gyarmatosítók, hanem a katolikus egyház elleni lázadás szimbólumává is vált.

A Diablada de Píllaro összes résztvevője a városon kívül élő gazdálkodó közösségekből származik.

A mai felvonulásokon több karakter is megjelenik az ördög mellett. A világos bőrű, kék szemű balerinák a dróthálós maszkjukban és fehér ingükben a hacienda-rendszer gazdag földbirtokosait jelenítik meg. Ott van még a capariche is, akinek a feladata az volt, hogy a felvonulások előtt felseperje az utcákat.

Az ecuadori kisvárosok gazdag történelemmel és hagyományokkal rendelkeznek, de zárt közösségeket is alkotnak, így az országban sokan még ma sem hallottak a Diabladáról. De a Píllaróban és környékén élők közül mindenki tudja, hogy ha januárban trombitákat hallanak, az csak egy dolgot jelenthet: jönnek az ördögök.

(Forrás: Atlas Obscura, fotók: Getty)

ecuador | álarc | ördög | maszk | farsang

FOLYTASD EZZEL

Ezért veszélyesek a mesterséges intelligencia által generált kamu értékelések

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram