Close
A dizájnszakma Oscarját kapta meg egy magyar tervező Szingapúrban

A dizájnszakma Oscarját kapta meg egy magyar tervező Szingapúrban

Miklósi Ádám egy különleges formájú szánkóval érdemelte ki a legrangosabb elismerést. 

Visszafelé döntött ülőlapja és kettős íves konstrukciója van a Slē nevet kapott forradalmi szánkókoncepciónak, amely a 2019-es Red Dot Award–Design Concept verseny első helyén végzett. A pályázaton negyvennyolc országból összesen 4218-an indultak, a Slē a legmagasabb, “best of the best’ díjat nyerte el, melyet a kategória legjobbjai – összesen harmincöt pályázó – kapnak meg.

“A Slē inspirációjául a hajlított rétegelt lemez mint anyag és szerkezet szolgált, aminek köszönhetően mind funkciójában, mind esztétikájában innovatív terméket sikerült létrehoznom. A tervezés során szerettem volna egy olyan szánkót elkészíteni, ami egyaránt alkalmas gyerekek és felnőttek számára is. Olyan formavilágot álmodtam meg, amely kellően játékos, ugyanakkor egy skandináv bútorhoz hasonlóan letisztult és minőségi megjelenést kölcsönöz” – mondta a szánkóról tervezője, Miklósi Ádám.

A rétegeltlemez-hajlítás a bútoripar egyik vezető ágazatává nőtte ki magát. A Slē szempontjából a technológia és a funkció gyökeresen meghatározta formavilágot, és szakít a tradicionális – mindannyiunk fejében élő – szánkóról alkotott képpel. A rétegelt lemez fizikai tulajdonságai (kopásállóság, nedvességgel szembeni kiváló tűrőképesség, rugalmasság) remek választássá teszik a felhasználója számára. A visszafelé döntött ülőlapnak köszönhetően kényelmes és biztonságos, a kettős íves konstrukció pedig az oldal- és keresztirányban fellépő erők csökkentését teszi lehetővé egy stabil, de ugyanakkor rugalmas szerkezetként.

“Alapvetően nem direkt egy pályázatra készítettem. Tavaly télen, karácsony környékén otthon ötletelgettem, aztán megláttam az Instagramon egy szánkótémájú pályázatot, onnantól kezdve azzal kapcsolatban kezdtem el gondolkodni. A végeredményt felraktam az Instagram-oldalamra, a poszt pedig annyira népszerű lett, hogy arra jutottam, miért ne csinálnám végig a formatervezést? Befejeztem a koncepciót, beadtam a Red Dotra – és nyertem” – meséli a történet előzményeit Miklósi Ádám.

A Red Dot Awardra az évek során ráragadt a “dizájnszakma Oscar-díja” elnevezés, mert ez az egyetlen olyan díj, amely nem csupán a szakmabeliek számára lehet ismert, hiszen a logóját világsikerű termékek csomagolásán láthatjuk viszont.

Jelentősen kimutatható a gazdaságra gyakorolt hatása: könnyebben eladható és sokkal jobban fogy egy Red Dot-plecsnivel ellátott termék.

Háromféle díjat különböztetnek meg: késztermékek, brand és kommunikáció, valamint a még meg nem valósult termékek koncepciója – utóbbi eredményhirdetését tartják szerdán egy fashion show-t idéző gálán Szingapúrban, ahol Miklósi Ádám a díj egyik alapítójától és arcától, a dizájnprofesszorként emlegetett Peter Zaktől veszi át a trófeát és a plakettet.

“Évek óta szerettem volna nyerni, pályáztam is rá az elmúlt két évben. Ez a legfontosabb díj eddigi pályafutásom során, jelenlegi karrierem csúcsát jelenti. Korábban nyertek már magyar tervezők Red Dot Awardot, amely meghatározó jelentőségű a nemzetközi dizájnszakmában, komoly elismerést jelent, ha valaki használhatja az általa tervezett terméken a bizonyos logót – mondta a Roadsternek a boldog győztes, és egyben azt is elárulta, mennyit kell még várnunk, hogy a Normafán csúszhassunk le a Slēvel.

– Terveim szerint még az idei tél előtt elkészül a szánkó prototípusa, aztán következhet a tesztidőszak, és ha minden jól alakul, 2020-ra vagy 2021-re a boltokba kerülhet.”

A kisvárdai születésű, harmincegy éves Miklósi Ádám a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem alkalmazott művészeti intézetében kapta meg az alapokat, mesterdiplomáját Svédországban, a világ egyik legjobb dizájniskolájában vehette át. 2011-ben elindult egy igen rangosnak számító készüléktervező pályázaton (Electrolux Design Lab), melyen Sous-vide Cellcooker elnevezésű főzőrendszerével egészen a döntőig masírozott. Tervezett már mozgatható oxigénbárt, vezeték nélküli orvosdiagnosztikai eszközt, és az is elképzelhető, hogy kollégájával együtt megoldást talált az emberiség egyik mindennapi dilemmájára. Itt írtunk róla bővebben.

Ez is érdekelhet:

design concept | elismerés | magyar | díj | formatervezés

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram