Rangos nemzetközi elismerést kapott a Drechsler-palota

A New York-i Architizer magazin által kiosztott A+Awards a legátfogóbb építészeti díj a világon, amelyre a mostani kiírásban ötezernél is többen neveztek több mint nyolcvan országból. Magyar épület ugyan nem került be a döntőbe, viszont az Architecture+Glass kategóriájában a Bánáti + Hartvig Építész Iroda nyerte el a közönségdíjat a Drechsler-palota (avagy W Hotel Budapest) kortárs üvegtetőjével.

Miután a hotelként újjászületett épület publikus tereit bárki használhatja, megéri elsétálni, és körülnézni, viszont jobban értékeljük a látványt, ha ismerjük a felújítás-átalakítás hátterét – amit maga a B+H foglalt össze Korok összebékítése – Kortárs üvegtető műemléképületben címen.

Lechneri homlokzatok impozáns belső udvarral

Közel húsz évig állt kihasználatlanul Budapest egyik emblematikus épülete, a 19. századi, Lechner Ödön által tervezett Drechsler-palota. Az épület az elmúlt években műemléki rekonstrukción esett át, majd a W szállodalánc tagjaként nyitotta meg kapuit.

A díszes lechneri homlokzatok impozáns belső udvart fognak közre, amely a szálloda forgalmi rendszerének középpontja.

A terület finom, fátyolszerű üvegfedést kapott annak érdekében, hogy védelmet kapjon a környezeti hatásokkal szemben, illetve egy emberléptékű, intimebb udvar jöhessen létre.

Az üvegtető építészeti tervezése valódi szakmai kihívást jelentett, komplex feladat volt ugyanis megtalálni az udvaron belül a szerkezet helyét, ahol a tető tiszteletben tartja a belső homlokzatokat, kerülve a felületen található építészeti értékeket. A lépcsőházak oldalán erre íves felület adódott, míg a rövidebb oldalakon egyenes vonal mentén nyílt lehetőség a tető csatlakozására. Ennek eredményeként egy feszített nyeregfelület jött létre, statikai kialakítása egyedi megoldást igényelt.

Egy függesztett, feszített rúdlánc-háló tartja a kétszer görbült üvegtáblákat. A fémháló ellentétes irányba hajló, egymásra merőleges rudakból áll, többek között ezek feszítése biztosít stabilitást. Az erők intenzitása okán – amellett, hogy a szerkezet a téglafalon rögzül – a födémek síkjában is vissza kellett kötni az épülethez, ezért az első és második emeleti födémben vasbeton gyűrűket alakítottak ki.

A fémszerkezet kétrétegű, finoman hajlított, víztiszta hőszigetelő üvegtáblákat tart, melyek az udvar szabálytalan kontúrjából adódóan mind egyedi mérettel rendelkeznek. Az üvegtetőre érkező csapadék a lejtésből adódóan a két hosszoldalon, rejtett vájatokban vezetődik el.

Az eredmény egy elegáns feszített hártyaszerkezet, mely tökéletesen simul a lechneri műemlék belsőudvarába.

Az épület főbejáratát védő előtető hasonló tervezői elv mentén készült. A vakolatarchitektúra íveit követve, a külső peremen pedig vízszintes vonalban zárul a görbült üvegfelület, melyet egyedileg hajlított, függesztett acélkonzolok tartanak.

A két üvegfelület kiváló építészeti párbeszédet alkot, tiszteletben tartva a meglévő architektúrát, hangsúlyozva annak értékeit.

Ha az A+Awards döntős épületei közül szemezgetnél, korábban összeszedtünk egy tucatnyit, amit biztosan érdemes megismerni.

(Forrás: B+H, fotók: Bujnovszky Tamás)

bánáti+hartvig építésziroda | drechsler palota | w budapest | architizer | budapest

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom