Ezért jó mindig a legjobban öltözött utas mellé ülni a repülőn

A repülés egyik legkevésbé élvezetes része, hogy alkalmanként idegenekkel kell osztoznunk egy üléssoron. Akad néhány árulkodó jel viszont, amiből megtudhatjuk, hogy a mellettünk ülő személy idegesíteni fog-e vagy sem.

A legfontosabb dolog, amire ilyenkor figyelni kell, az az öltözéke, merthogy az okosabb(nak tűnő) ember kevésbé hajlamos "rosszalkodni" a gép felszállását követően.

Furcsának tűnhet, hogy a ruházat ilyen hatással lehet ránk, de kiderült, hogy az öltözködés valójában pszichológiailag jobb viselkedésre késztet. Ezt Thomas Plante, a Santa Clara Egyetem pszichológiaprofesszora mondta az USA Todaynek. "Amikor az emberek jobban öltöznek, hajlamosak rendesen is viselkedni" – állítja.

Ez amúgy nem pusztán elméleti kérdés, a légitársaságok szakemberei is egyetértenek abban, hogy az elegánsabb ruhát viselő utasokkal könnyebb bánni.

Ken Schulte pilóta szerint a jól öltözött utasok soha nem okoznak drámát a gépen. Nem gondolnánk egyébként, hogy a pilóták erre is figyelnek, pedig minden egyes negatív eset híre eljut hozzájuk. "A bajkeverők azok, akik úgy néznek ki, mintha most másztak volna ki az ágyból" – vallja.

Éppen ezért sokan szeretnék, ha a légitársaságok öltözködési szabályzatot vezetnének be. Közéjük tartozik Christopher Elliott, a Seattle Times utazási rovatának újságírója. Egyik publikációjában azért szorgalmazta a fedélzeti dress code bevezetését, hogy az emberek tisztelettudóbbak legyenek. "Az illem erősen visszaszorult a repülőn. Az utasok és egyes pszichológusok szerint ha az utasok szépen felöltöznek a repüléshez, akkor talán tisztelettudóbbak lesznek és kevésbé valószínű, hogy balhét csinálnak."

Azt javasolta, hogy az utasok a business casual könnyedebb változatát válasszák.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

fedélzet | viselkedés | dress code | utazás | javaslat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom