Hetvenhat éve dívik egy különleges szokás ezen az európai reptéren

Az elmúlt hetvenhat évben minden karácsonykor egy pap jelent meg a forgalmi előtéren egy kehely vízzel.

A lelkész azért érkezett a dublini repülőtérre, hogy megáldja a gépeket. A katolikus szertartás gyökerei egészen 1947 nyaráig nyúlnak vissza, de eredetileg csak az Aer Lingus gépeit érintették, amelyeket ír szentekről neveztek el. Akkoriban a forgalom még messze nem volt ekkora Dublinban. A forgalom élénkülésével viszont 1867-ben az eseményt áttették karácsonyra: az év egyetlen napjára, amelyen a repülőtér manapság is bezár.

Tavaly harminckétmillió ember haladt át a terminálokon, azonban december 25-én csak néhány dolgozó maradt, köztük Desmond Doyle atya, a reptéri lelkész.

A szertartás időközben kiterjedt a szintén ír Ryanair gépeire, emellett a pap általános, ökumenikus áldásban részesíti az egész repteret.

A hagyomány folytatása azonban most veszélybe került, miután a forgalmas nemzetközi csomóponton új biztonsági protokollt vezettek be, amelynek értelmében az említett területen csak az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok végezhetők. A reptér ugyanakkor szeretné megmenteni a tradíciót, ezért próbál olyan megközelítést kidolgozni, amellyel továbbra is lehetséges a karácsonyi áldás.

A hírek szerint a változtatást azért vezették be, mert egy ateista aktivista nem vallásos áldó szertartást szeretett volna tartani a reptéren. A kampányoló John Hamill, az Atheist Ireland nevű szervezet egykori munkatársa vissza is szólt a Twitteren, mondván, hogy hetvenöt évig bizonyára nem vették észre a biztonsági kockázatot, csak akkor, amikor valaki szintén szeretett volna részt venni a szertartáson.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

dublin | Air Lingus | szentek | áldás

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom