Egyeurós házak tulajdonosai mesélik el, milyen az olasz álom a valóságban

Egy euróért házat venni a világ egyik legvágyottabb országában olyan dealnek hangzik, amit senki nem akarna kihagyni – még akkor sem, ha Olaszország éppen kezd kilábalni a koronavírusból. Meg persze olyannak, amiben nagyon sok az apró betűs rész. Friss olaszház-tulajdonosok mesélnek, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot.

Az elmúlt egy-két évben számos olasz régió (leginkább Szicília és pár déli olasz környék) apró városa ajánlott fel egy eurós vételárért házakat abban a reményben, hogy ezzel felpezsdíthetik a haldokló közösségeket. A botrányosan olcsó árak híre természetesen futótűzként terjedt el, és világszerte milliók kezdtek lázas morfondírozásba, mennyire fantasztikus is lenne aprópénzért lecserélni eddigi lakóhelyüket egy falusias olasz csodára.

De vajon kik azok, akik valóban bele is vágtak és megvettek egy ilyen házat? És mi történt azután? A CNN megkérdezett néhány friss olaszház-tulajdonost (avagy egyeurós-lakost, ahogy a helyiek hívják őket) a tapasztalataikról, melyek egyszerre inspirálók és nagyon tanulságosak, ha mi magunk is elábrándoznánk egy ilyen lépésen.

A Nantes-ban, Franciaországban élő Morgane Guilhot az elsők között volt, aki lecsapott az egyeurós ajánlatra. A házat Mussomeliben, egy mesebeli szicíliai kisvárosban vásárolta meg férjével együtt, valóban egy euróért.

A harmincas éveik elején járó páros természetesen tudta, hogy biztosan szükség lesz némi felújításra a megvásárolt, ötven négyzetméteres otthonban, melyet két gyermekükkel együtt nyaralóként szeretnének használni.

„Már csak a fürdőszoba van hátra – meséli Guilhot. – Mivel mindketten jártasak vagyunk a felújítási munkákban, a legtöbb tennivalót mi végeztük el. Igazából elég gyorsan új életre keltettük a kétszobás házikót. A helyiek nagyon kedvesek, a városka pedig varázslatos. Szerencsére ebben a faluban mindent be lehet szerezni, sok bolt elérhető. Igazából sokkal nehezebb menetre számítottunk; nem volt olyan rossz állapotban a ház, és az ingatlanosok minden papírmunkában, fordításban nagyon készségesen segítettek, nem volt semmilyen buktató.”

Vannak, akik először egyeurós házat szerettek volna venni, majd végül mégis egy drágább otthont vásároltak. Így volt ez Patrick Janssen belga üzletemberrel is, aki huszonöt egyeurós házat tekintett meg, melyek mindegyike nagyon erősen rászorult a felújításra. Élettársával végül egy háromszobás épületet vásároltak tízezer euróért, szintén Mussomeliben, mely után azért még szintén befektettek a felújításba.

A háznak panorámás terasza van az óváros régi téglatetőire, vékony sikátoraira és templomaira. Az ötgyermekes családapa úgy képzeli, ott fogja tölteni nyugdíjas éveit, egyelőre nyaralóként használják.

„Belgiumban az emberek nem tudnak lazítani; itt minden sokkal békésebb. Két óra alatt repülővel ide is ér az ember, és azonnal feltöltődnek az elemek, teljes méregtelenítés ez a falu. Szicíliának ez az érintetlen, zöld sarka egyáltalán nem népes, és nagyon könnyen be lehet járni innen a sziget többi részét. Igazából nagyon meglepődtem, mennyire egyszerűen ment minden, a vásárlástól a renoválásig: sokkal könnyebben intéződtek az ügyek itt, mint Belgiumban.”

Nem mindenkinek volt azonban ez ilyen egyszerű. A New York-i Kenny Sanchez Campaniában, Zungoliban vásárolt a tavalyi évben egy otthont. Nem hitte, hogy a licitálásnál – ami ekkorra már eléggé kialakult az egyeurós házakra – az övé lesz a ház, méghozzá valóban egy euróért. De végül megkapta.

Az internetes licit után hónapokkal felkereste a házát, de hamar kiderült, hogy néhány évig még biztos nem lesz lakható.

„Úgy tűnik, nagyon sok felújításra szorul a ház. Van pár kardinális rész, amit meg kell javítani, például a tető. Egyelőre úgy tervezem, három év alatt újíttatom fel a házat, sajnos viszont a papírmunkával sincs szerencsém. Még mindig várok az adásvételi szerződésre, ami nélkül még ugyebár a felújításba sem vághattam bele.”

A várost azonban gyönyörűnek találja, és ő is nyaralóként szeretné használni majd a házat, ha elkészül.

Egy Angliában dolgozó pakisztáni üzletember, Muhammad Razman szintén Mussomeliben vásárolt házat – ő is az egy eurónál drágább megoldás mellett döntött.

„Rengeteget hallottam a tévében erről a lehetőségről, nagyon vonzott is, ezért megnéztem közelebbről. Előtte még sosem jártam Szicíliában, sem Olaszországban, úgyhogy nem tudtam, mire számítsak. Miután egy tucat nagyon szegényes állapotú házat megnéztem, úgy döntöttem, inkább egy minimálisan felújításra szoruló házat veszek négyezer-kétszáz euróért. Csak át kell festeni, amit apukám szívesen vállalt is. A papírmunka is relatíve könnyen ment, megbízhatóak voltak az ingatlanosok, minden dokumentumot lefordítottak, és a közjegyzővel való kommunikáláshoz is biztosítottak tolmácsot.”

A háromemeletes épület a történelmi központban van, teraszáról remek a kilátás a dimbes-dombos tájra, valamint a sziklaszirten magasodó erődre, amit a helyiek „Az égi kastélynak” hívnak.

„A feleségem imádja a művészeteket, és azonnal beleszeretett a hely varázsába. Csöndes, gyönyörű, csodás az időjárás. Az emberek nagyon kedvesek, több helyivel is koccintottunk már. Emellett megnéztem a helyi iskolát, ha esetleg a gyerekekkel odaköltöznénk. Teljesen biztonságos a környék, semmilyen Keresztapás maffiahangulatot nem éreztünk.”

Szóval összességében nem tűnik teljesen lehetetlennek az egyeurós (vagy pár millió forintos) olasz álom megvalósítása. Komolyan elgondolkoztál? Akkor megnézheted az elérhető városok listáját itt – a weboldal viszont inkább tájékoztatásra jó, a konkrét házakat ritkán mutatja meg (és gyakran navigál át olasz oldalakra). A tényleges házajánlatokhért érdemes az egyes városok comune-weboldalára rámenni, majd beírni a „Case in vendita a €1” keresést. In bocca al lupo!

(Illusztrációk: Unsplash)

euró | olcso haz | egy eurós ház | mussomeli | szicília

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom