Close
Egy magyar fotós képeivel bizonyítjuk be, miért megunhatatlan a tájfotózás

Egy magyar fotós képeivel bizonyítjuk be, miért megunhatatlan a tájfotózás

Mindehhez persze kellenek olyan csodálatos helyek, melyekre Szakadáti Olivér rátalált – leginkább Svájcban. 

Szakadáti Olivér jelenleg árnyékolástechnikával foglalkozik, abból finanszírozza a fotós túráit. Természetesen az a célja, hogy teljes idejét a tájfotózásnak szentelhesse és abból legyen keresete, ami nem egyszerű dolog. Fontosnak tartja, hogy valamilyen formában mindennap foglalkozzon a fotózással, legyen szó utómunkáról, oktatóanyagok, cikkek, blogok olvasásáról. Szerinte ez egy élethosszig tartó tanulási folyamat, elengedhetetlen, hogy folyamatosan fejlődjön.

Bratca, Románia
Niesen, Svájc


Montreux, Svájc

A fotózást még 2006-ban kezdte. Mindenhová magával vitt egy egyszerű kompakt gépet, és próbált vele minden érdekesebb pillanatot megörökíteni. Egy idő után úgy érezte, szeretne komolyabb szinten is foglalkozni a fotózással. Beiratkozott egy tanfolyamra, ahol megtanulta az alapokat, de nagyjából semmi többet, tehát inkább autodidakta módon, specifikusabban folytatta a tanulást. Eleinte minden fotós témával próbálkozott, de öt éve már szinte csak tájképeket készít.

“Ez fogott meg a legjobban, ebben tudok kiteljesedni, mivel imádom a természetet és a túrázást.”

Bürgenstock és Oeschinensee, Svájc
Kandersteg, Svájc
Creux du Van, Svájc

“Fényképeimmel a természet szépségét és az ott megélt hangulatot, érzéseket próbálom átadni a szemlélőnek. Törekszem rá, hogy képeimen meglegyen az előtér-középtér-háttér, három dimenziót alkotva, sok részlettel megfűszerezve, hogy minél többet tudjak átadni abból, amit a helyszínen láttam. Sokszor a méreteket nehéz átadni-megjeleníteni egy képen, ezért ha lehetőségem van rá, megpróbálok úgy lefotózni egy helyszínt, hogy viszonyításképp egy ember is jelen legyen rajta” – avat be Szakadáti Olivér a fotózással kapcsolatos filozófiájába.

Wengen és Oeschinensee, Svájc
Creux du Van, Svájc

A tájfotózásban az állandó felfedezés lehetőségét szereti leginkább. “Mindig lát újat az ember, mindig más arcát mutatja a természet, és ez szerintem megunhatatlan, még ha ugyanarra a helyszínre is térünk vissza időről időre. Szeretek távol lenni a civilizációtól. Amit viszont nehezebbnek mondanék, az a megfelelő időjárási viszonyok kiszámítása és egy hosszabb túra megtervezése, főként a magas hegyeken, ahol percenként változhat az időjárás. Sok olyan túrám volt, amikor több órás mászás után a kiszemelt helyszínen rossz időjárási viszonyok fogadtak. Ezt bele kell kalkulálni, elfogadni, és megpróbálni kihozni a maximumot az adott szituációból, majd lehetőség szerint visszatérni az adott helyszínre egy másik időpontban. Ehhez felkészültség és sok türelem szükséges. de ezt a részét is szeretem, hiszen számomra a fotózás már a tervezésnél elkezdődik.”

Niesen, Svájc
Lauterbrunnen, Svájc

Kedvenc helyeként jelenleg Svájcot jelöli meg, ahol évente két hónapot rendszeresen eltölt. “Ott minden megtalálható, amit a legjobban szeretek: gyönyörű hegyek, tavak, erdők. Egy élet is kevés, hogy felfedezzem.  Persze nagyon hosszú listám van azokról a helyekről, ahová szeretnék eljutni; Patagónia, Norvégia, Izland, Indonézia, Oroszország, hogy csak párat említsek.”

Bárhová is vesse a sors, mi figyeljük a postafiókunkat, és várjuk a képeit!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Szakadáti Olivér)

FOLYTASD EZZEL
Kiderült, hogy felfoghatatlan értékű vagyona van a nagy-britanniai milliárdosoknak
"Tényleg mindent ki kéne tiltani, ami orosz"– mondták az ukrán filmesek Cannes-ban
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom