Close
Egy magyar fotós képeivel bizonyítjuk be, miért megunhatatlan a tájfotózás

Egy magyar fotós képeivel bizonyítjuk be, miért megunhatatlan a tájfotózás

Mindehhez persze kellenek olyan csodálatos helyek, melyekre Szakadáti Olivér rátalált – leginkább Svájcban. 

Szakadáti Olivér jelenleg árnyékolástechnikával foglalkozik, abból finanszírozza a fotós túráit. Természetesen az a célja, hogy teljes idejét a tájfotózásnak szentelhesse és abból legyen keresete, ami nem egyszerű dolog. Fontosnak tartja, hogy valamilyen formában mindennap foglalkozzon a fotózással, legyen szó utómunkáról, oktatóanyagok, cikkek, blogok olvasásáról. Szerinte ez egy élethosszig tartó tanulási folyamat, elengedhetetlen, hogy folyamatosan fejlődjön.

Bratca, Románia
Niesen, Svájc


Montreux, Svájc

A fotózást még 2006-ban kezdte. Mindenhová magával vitt egy egyszerű kompakt gépet, és próbált vele minden érdekesebb pillanatot megörökíteni. Egy idő után úgy érezte, szeretne komolyabb szinten is foglalkozni a fotózással. Beiratkozott egy tanfolyamra, ahol megtanulta az alapokat, de nagyjából semmi többet, tehát inkább autodidakta módon, specifikusabban folytatta a tanulást. Eleinte minden fotós témával próbálkozott, de öt éve már szinte csak tájképeket készít.

“Ez fogott meg a legjobban, ebben tudok kiteljesedni, mivel imádom a természetet és a túrázást.”

Bürgenstock és Oeschinensee, Svájc
Kandersteg, Svájc
Creux du Van, Svájc

“Fényképeimmel a természet szépségét és az ott megélt hangulatot, érzéseket próbálom átadni a szemlélőnek. Törekszem rá, hogy képeimen meglegyen az előtér-középtér-háttér, három dimenziót alkotva, sok részlettel megfűszerezve, hogy minél többet tudjak átadni abból, amit a helyszínen láttam. Sokszor a méreteket nehéz átadni-megjeleníteni egy képen, ezért ha lehetőségem van rá, megpróbálok úgy lefotózni egy helyszínt, hogy viszonyításképp egy ember is jelen legyen rajta” – avat be Szakadáti Olivér a fotózással kapcsolatos filozófiájába.

Wengen és Oeschinensee, Svájc
Creux du Van, Svájc

A tájfotózásban az állandó felfedezés lehetőségét szereti leginkább. “Mindig lát újat az ember, mindig más arcát mutatja a természet, és ez szerintem megunhatatlan, még ha ugyanarra a helyszínre is térünk vissza időről időre. Szeretek távol lenni a civilizációtól. Amit viszont nehezebbnek mondanék, az a megfelelő időjárási viszonyok kiszámítása és egy hosszabb túra megtervezése, főként a magas hegyeken, ahol percenként változhat az időjárás. Sok olyan túrám volt, amikor több órás mászás után a kiszemelt helyszínen rossz időjárási viszonyok fogadtak. Ezt bele kell kalkulálni, elfogadni, és megpróbálni kihozni a maximumot az adott szituációból, majd lehetőség szerint visszatérni az adott helyszínre egy másik időpontban. Ehhez felkészültség és sok türelem szükséges. de ezt a részét is szeretem, hiszen számomra a fotózás már a tervezésnél elkezdődik.”

Niesen, Svájc
Lauterbrunnen, Svájc

Kedvenc helyeként jelenleg Svájcot jelöli meg, ahol évente két hónapot rendszeresen eltölt. “Ott minden megtalálható, amit a legjobban szeretek: gyönyörű hegyek, tavak, erdők. Egy élet is kevés, hogy felfedezzem.  Persze nagyon hosszú listám van azokról a helyekről, ahová szeretnék eljutni; Patagónia, Norvégia, Izland, Indonézia, Oroszország, hogy csak párat említsek.”

Bárhová is vesse a sors, mi figyeljük a postafiókunkat, és várjuk a képeit!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Szakadáti Olivér)

FOLYTASD EZZEL
Rendkívül szigorú korlátozásokat jelentettek be itthon
Kis lépések is igazoltan csökkentik az otthoni és a munkahelyi stresszt
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom