Close
Egy magyar fotós képeivel bizonyítjuk be, miért megunhatatlan a tájfotózás

Egy magyar fotós képeivel bizonyítjuk be, miért megunhatatlan a tájfotózás

Mindehhez persze kellenek olyan csodálatos helyek, melyekre Szakadáti Olivér rátalált – leginkább Svájcban. 

Szakadáti Olivér jelenleg árnyékolástechnikával foglalkozik, abból finanszírozza a fotós túráit. Természetesen az a célja, hogy teljes idejét a tájfotózásnak szentelhesse és abból legyen keresete, ami nem egyszerű dolog. Fontosnak tartja, hogy valamilyen formában mindennap foglalkozzon a fotózással, legyen szó utómunkáról, oktatóanyagok, cikkek, blogok olvasásáról. Szerinte ez egy élethosszig tartó tanulási folyamat, elengedhetetlen, hogy folyamatosan fejlődjön.

Bratca, Románia
Niesen, Svájc


Montreux, Svájc

A fotózást még 2006-ban kezdte. Mindenhová magával vitt egy egyszerű kompakt gépet, és próbált vele minden érdekesebb pillanatot megörökíteni. Egy idő után úgy érezte, szeretne komolyabb szinten is foglalkozni a fotózással. Beiratkozott egy tanfolyamra, ahol megtanulta az alapokat, de nagyjából semmi többet, tehát inkább autodidakta módon, specifikusabban folytatta a tanulást. Eleinte minden fotós témával próbálkozott, de öt éve már szinte csak tájképeket készít.

“Ez fogott meg a legjobban, ebben tudok kiteljesedni, mivel imádom a természetet és a túrázást.”

Bürgenstock és Oeschinensee, Svájc
Kandersteg, Svájc
Creux du Van, Svájc

“Fényképeimmel a természet szépségét és az ott megélt hangulatot, érzéseket próbálom átadni a szemlélőnek. Törekszem rá, hogy képeimen meglegyen az előtér-középtér-háttér, három dimenziót alkotva, sok részlettel megfűszerezve, hogy minél többet tudjak átadni abból, amit a helyszínen láttam. Sokszor a méreteket nehéz átadni-megjeleníteni egy képen, ezért ha lehetőségem van rá, megpróbálok úgy lefotózni egy helyszínt, hogy viszonyításképp egy ember is jelen legyen rajta” – avat be Szakadáti Olivér a fotózással kapcsolatos filozófiájába.

Wengen és Oeschinensee, Svájc
Creux du Van, Svájc

A tájfotózásban az állandó felfedezés lehetőségét szereti leginkább. “Mindig lát újat az ember, mindig más arcát mutatja a természet, és ez szerintem megunhatatlan, még ha ugyanarra a helyszínre is térünk vissza időről időre. Szeretek távol lenni a civilizációtól. Amit viszont nehezebbnek mondanék, az a megfelelő időjárási viszonyok kiszámítása és egy hosszabb túra megtervezése, főként a magas hegyeken, ahol percenként változhat az időjárás. Sok olyan túrám volt, amikor több órás mászás után a kiszemelt helyszínen rossz időjárási viszonyok fogadtak. Ezt bele kell kalkulálni, elfogadni, és megpróbálni kihozni a maximumot az adott szituációból, majd lehetőség szerint visszatérni az adott helyszínre egy másik időpontban. Ehhez felkészültség és sok türelem szükséges. de ezt a részét is szeretem, hiszen számomra a fotózás már a tervezésnél elkezdődik.”

Niesen, Svájc
Lauterbrunnen, Svájc

Kedvenc helyeként jelenleg Svájcot jelöli meg, ahol évente két hónapot rendszeresen eltölt. “Ott minden megtalálható, amit a legjobban szeretek: gyönyörű hegyek, tavak, erdők. Egy élet is kevés, hogy felfedezzem.  Persze nagyon hosszú listám van azokról a helyekről, ahová szeretnék eljutni; Patagónia, Norvégia, Izland, Indonézia, Oroszország, hogy csak párat említsek.”

Bárhová is vesse a sors, mi figyeljük a postafiókunkat, és várjuk a képeit!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Szakadáti Olivér)

hegyek | tájfotózás | képek | tél | szakadáti olivér

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram