Négy karácsonyi aprósütemény, amihez csak egyetlen tészta kell

Hogyan lehet a leggyorsabban többféle aprósüteményt az asztalra tenni? A titok egyetlen omlós tészta receptjében rejlik, amelyből aztán számos desszertet készíthetünk pillanatok alatt.

Az omlós tészta elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen csupán 30 dkg lisztre, 20 dkg vajra, 10 dkg cukorra, valamint egy tojássárgájára van szükség. Ha többféle aprósüteményt szeretnénk készíteni, ezt az arányt érdemes a duplájára vagy akár a háromszorosára is emelni. A tészta hozzávalóit, miután gondosan kimértük, tegyük egy nagy tálba, gyúrjuk alaposan össze, majd frissen tartó fóliába csavarva harminc percig pihentessük a hűtőben!

Az így kapott omlós tésztát aztán változatos módon felhasználhatjuk. Mutatjuk, hogyan!

Linzer

Süteménykiszúró formával szaggassuk ki a tésztát tetszőleges formájúra, minden második azonos forma közepére kis lyukat is készítsünk!

 

A teli tésztát kenjük meg lekvárral, majd helyezzük rá a kilyukasztott változatot, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva süssük készre! Az így kapott lekváros linzert porcukorral megszórva kínáljuk!

Isler

Szaggassunk azonos méretű köröket a tésztából, majd a linzerhez hasonlóan lekvárral megkenve, párosával illesszük őket össze!

Süssük ki, majd helyezzük a süteményeket rácsra, és olvasztott csokoládéval borítsuk be!

Pite

Egy piteforma alját vajazzuk ki, helyezzük rá a vékonyra nyújtott omlós tésztát, majd tetszőleges tölteléket halmozzunk rá! Korábbi cikkünkben három isteni ízvilágú pitét mutattunk be, érdemes ezekből is inspirációt meríteni.

 

A pitére helyezhetünk rácsokat is, kedvünk szerint, hogy aztán 180 Celsius-fokos sütőben tizenöt perc alatt készre tudjuk sütni.

Mandulás keksz

A legegyszerűbb változat, ha az omlós tésztát 4-5 milliméter vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és mindegyik kekszre szórunk egy kevés mandulapelyhet.

A 180 fokos sütőben a kekszünk 7-8 perc alatt készre sülhet.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

egy tészta | praktika | karácsony | ünnep | aprósütemény | desszert

FOLYTASD EZZEL

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa