Close
Ezekkel az ehető virágokkal dobd fel süteményeidet, koktéljaidat, salátáidat!

Ezekkel az ehető virágokkal dobd fel süteményeidet, koktéljaidat, salátáidat!

A virágok élénk színeikkel és kellemes illatukkal bármelyik helyiség hangulatát meg tudják változtatni, azonban nemcsak szépek, hanem finomak és egészségesek is lehetnek. Vannak ugyanis olyan növények, melyek szirmai rendkívül jól felhasználhatók az ételek elkészítéséhez.

Ha még többet akarunk kihozni vacsoráinkból, vagy egy egészen különleges desszerttel lepnénk meg vendégeinket, mindenképpen érdemes a bio forrásból származó virágokhoz nyúlnunk. Mutatjuk, melyeket ajánlott elsőként megkóstolni.

Körömvirág

A körömvirág szirmainak kissé borsos íze van, és a szegény ember sáfrányának hívják, mivel képesek arany árnyalatot adni az ételnek.

A virágok szirmai tökéletes kiegészítői lehetnek a salátáknak és a leveseknek akár nyers állapotukban is.

Kevesen tudják, de a növény levelei is ehetők, ezeket szintén salátákba, vagy tojásos ételekhez érdemes felhasználni.

Pitypang

A pitypang a szirmaitól egészen a gyökeréig ehető és változatos módon elkészíthető. A virágok édesek, mézszerűek, így szirupba, fagylaltba és más desszertekbe is belekeverhetők.

A virág zöld tápanyagokkal teli levelei kissé keserű ízűek, de remekül illenek salátákhoz, tésztákhoz. A gyökereiből tisztító és méregtelenítő teát készíthetünk, amelyek elősegítik az emésztést és fokozhatják a vitalitást.

Hibiszkusz

A hibiszkuszról elsősorban teaként hallottunk, holott a trópusi virágnak minden része ehető.

A szirmokat lekvárok és szószok készítéséhez lehet felhasználni, a nagy levelekből pedig a teák mellett saláták is készíthetők. A növény részei egytől egyik tele vannak C-vitaminnal, jótékony hatásuk pedig közismert: optimalizálják a vérnyomást, enyhítik a gyomorproblémákat.

Napraforgó

A napraforgó szirmai olajok készítéséhez, de palacsinták és desszertek ízesítéséhez is felhasználhatók. Nyersen fogyasztva kissé diós ízvilágúak, a növény levelei pedig pirítva vagy párolva fogyasztandók.

A rügyeket érdemes enyhén megpárolni, hogy aztán bármilyen köretet feldobhassunk velük.

Rózsa

A rózsa esetén egyedül a szirmok azok, amelyek fogyasztásra alkalmasak. Ízviláguk nagyon könnyed, enyhén édeskés, így lekvárokba, zselékbe is belekeverhetők.

A rózsaszirmokból rózsavizet is készítenek, amelyet előszeretettel használnak Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén desszertekhez és koktélokhoz.

Cukkinivirág

Más ehető virágokkal ellentétben ennek nincs virágíze, sokkal inkább a tök aromái jelennek meg benne.

A leggyakrabban sajttal vagy ricottával töltik meg, hogy aztán forró olajban kirántsák. Az aprított cukkinivirágokat felhasználhatjuk tésztához, de szórhatjuk pizza tetejére vagy quesadillákba töltve is fogyaszthatjuk.

Egymás után készültek a fotók a derékig érő színtengerben, miután megnyitott az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb virágmezője. A kaliforniai Carlsbad Flower Fields a narancs, a rózsaszín, a sárga, a lila minden elépzelhető árnyalatában pompázva mágnesként vonzotta a látogatókat – teljesen érthetően.

(Fotók: Getty Images)

ehető virágok | tippek | gasztronómia | recept

FOLYTASD EZZEL

Újra és újra megdöntik az egy nap alatt felkeresett kocsmák világrekordját

Ezek Európa legjobb úti céljai, ha legurítanánk néhány korsó sört

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom