Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

A hónapok óta tartó tiltakozásoknak köszönhetően fordulat állt be a nagy tervben, amely eredetileg jó néhány fa elvesztésével járt volna.

A párizsi polgármesteri hivatal lemondott az Eiffel-torony lábához megálmodott új épületekről, miután a környezetvédők hónapokig tiltakoztak, plusz  közel 150 ezren írták alá a petíciót.

Az eredeti elképzelés mintegy húsz idős fa kivágásával és négy új épület felhúzásával járt volna, amelyekben kávézót, üzleteket, mosdókat és poggyászkiadót terveztek kialakítani.

"Bejelentem, hogy a torony lábánál leállítunk mindenféle építési projektet, de a tereprendezést fenntartjuk" – mondta Emmanuel Grégoire alpolgármester. A fák megmentéséről még májusban született döntés a helyi lakosok tiltakozását követően.

A tereprendezés ellenben egy sokkal nagyobb terv része, amelynek célja a turisztikai látványosság körüli tér átalakítása, beleértve az utak és közterületek füvesítését, továbbá cserjék ültetését. "Nem engedünk a nyomásnak, de szeretnénk, ha a projektet nem árnyékolná be a vita. Mondjuk úgy, megszüntetjük a súrlódások egy részét" – mondta Grégoire.

A torony körüli hatalmas területet, amelyet egyébként több út szel át, nagyrészt a gyalogosok, valamint busz- és kerékpársávok számára adják át. A városvezetés célja, hogy a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdetére a lehető legtöbbet befejezzék.

Becslések szerint a nyári főszezonban naponta 150 ezren látogatják meg a tornyot, beleértve azt a 20-30 ezer embert is, akik felmásznak a tetejébe.

Képzeld el a következő helyzetet: álomnyaraláson vagy Párizsban, és a több száz kép között megörökítesz pár romantikus képet az éjszaka kivilágított Eiffel-toronyról is, majd feltöltöd őket a közösségi oldalaidra. Aztán egy hónap múlva kapsz egy hivatalos levelet, melyben vagy megbírságolnak, vagy beperelnek az Eiffel-toronyról készített esti képeid miatt. Ez komoly? Lehetséges ez? A válasz: igen. Ugyanis az éjszakai Eiffel-toronyról hivatalosan nem szabad képeket készíteni kifejezett engedély nélkül. Elmondjuk, hogyan alakult ez a nagyon furcsa szabály így.

(Forrás: Guardian, fotók: Unsplash)

 

tiltakozás | épület | építkezés | párizs | Eiffel-torony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom