Close
Mostantól kilenc francia városban másként telnek majd az éjszakák

Mostantól kilenc francia városban másként telnek majd az éjszakák

Mintegy húszmillió ember számára lépett életbe szombat este az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére rendelt el a kormány, miközben az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint több mint 32 ezerrel emelkedett az elmúlt huszonnégy órában a fertőzöttek száma, amire nem volt példa Franciaországban a járvány kezdete óta.

A kilenc érintett nagyvárosban – Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier – szombattól legalább négy, de a kormány szándékai szerint várhatóan hat hétig este kilenc óra és reggel hat óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét.

Párizsban és a többi nagyvárosban is szilveszteri hangulat uralkodott péntek este és szombat este kilenc óráig, tele voltak a bárok és az éttermek teraszai az enyhe időben. Este tíz órára azonban olyan kihalt lett a főváros, hogy a Le Monde című napilap tudósítása szerint a rendőrök sem számítottak ekkora nyugalomra a párizsi utcákon.

A tavaszi általános karanténhoz hasonló rendszert vezetett be a kormány: a nagyvárosokban este kilenc óra utcán utcára lépőknek előzetesen ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen megjelölik a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában, vagy este kilenc óra után indokolatlan lakhelyelhagyás esetén a rendőrök 135 euróra (mintegy ötvenezer forint) büntethetik a szabályszegőket, de visszaesők esetében hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania. Kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermek, amelyek vállalnak házhoz szállítást. Ha olyan vonatra vagy repülőre van jegye valakinek, amely este kilenc óra után érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell az utcán járőröző rendőröknek igazoltatáskor felmutatni. A munkából hazatérők, illetve oda indulók is az utcán tartózkodhatnak az éjszakai órákban, és rászoruló ember ellátása vagy a kutyasétáltatás is kivételt jelent a kijárási tilalom alól.

A francia kormány megítélése szerint az általános vagy regionális karantén elkerülésére az éjszakai kijárási tilalom bevezetése az egyetlen megoldás. A cél a jelenleg legfertőzöttebbnek számító húsz- és harmincéves korosztályban megállítani a vírus terjedését az esti szórakozás és bulizás megakadályozásával.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotók: Pixabay, Unsplash)

franciaország | tilalom | párizs | kijárási | nagyváros

FOLYTASD EZZEL

Váratlan döntést hozott a WizzAir: több mint öt hónap után Oroszországba is indít gépeket a légitársaság

A Ryanair-vezér bejelentésének Magyarországon sem örülnek majd: megszűnnek a társaság tízeurós jegyei

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom