Szakértők elmondták, mikor a legjobb repülővel, busszal és vonattal utazni

A kérdés árnyalt lehet, függ a mindenkori helyzetünktől és elvárásainktól. Például: szeretnénk-e elkerülni a késéseket, vagy inkább pénzt spórolnánk? Jöjjenek hát a szakártői tanácsok!

Repülőgép

Általában a reggeli járatok előnyösebbek, mint a délutáni vagy esti opciók, mivel a nap korábbi szakaszában kevesebb probléma adódhat.

A reggeli órákban több okból is kisebb a késések és a járattörlések valószínűsége, mivel általában nem nagyon fordulhat elő késésekből adódó csúszás.

Ha viszont később induló járatra szállunk fel, az érkező repülőgép – vagy az azt megelőző járat – késése hólabdaeffektusban késleltetheti a gépet, ami a nap előrehaladtával egyre rosszabb lehet.

Plusz ott van még a reggeli időjárás is. – Ebből a szempontból nincs akkora instabilitás, mert a hőmérséklet ilyenkor hűvösebb. Így, ha van is csapadék, a helyzet nem lesz súlyos – mondta Dr. Dan Bubb, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem professzora, egykori pilóta. – Ez pedig segít elkerülni a késéseket is. Ráadásul, ha reggeli járatot választunk, akkor megmarad az egész nap kitalálni B vagy C tervet arra az esetre, ha a dolgok balul sülnének el. Végül pedig – aligha mondunk újat vele –, a repülőjegyek általában olcsóbbak a kevésbé népszerű órákban.

Vonat

A vonatokat gyakran veszik igénybe ingázáshoz, így nem meglepő, hogy esetükben a csúcsforgalom kérdése majdnem annyira érvényes, mint az autóknál. A reggeli és esti órák általában forgalmasabbak és drágábbak a jegyek is, ezért a délutáni időszak a legjobb választás.

– Vonattal utazni 12 és 17 óra között ideális – mondja Staffo Dobrev, a Wanderu utazási oldal kommunikációs igazgatója. – Ebben az időszakban a vonatjegyek akár 33 százalékkal olcsóbbak lehetnek, mint a nap többi részében. Nemcsak kedvezőbb árfekvésűek, de könnyebben beilleszthetők a menetrendbe is. Nagy átlagot nézve több vonat indul délután, ami több lehetőséget és rugalmasságot biztosít.

Busz

Két fő tényezőt kell figyelembe venni, ha busszal utazunk: a csúcsforgalmat és a jegyárakat. Ha fontos szempont a pontosság, lehetőség szerint ajánlott elkerülni a csúcsforgalmat, különösen, ha nagyvárosból indulunk vagy oda érkezünk.

 

A reggel 6 és 12 óra közötti indulás az az időszak, amely a legnagyobb változatosságot kínálja az utazási lehetőségeket tekintve. Kora reggeli utazással elkerülhető a teltházas busz is, mivel a buszozók túlnyomó többsége inkább délután indul útnak.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

indulás | vonat | legjobb | utazás | repülő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom