Close
Szakértők elmondták, mikor a legjobb repülővel, busszal és vonattal utazni

Szakértők elmondták, mikor a legjobb repülővel, busszal és vonattal utazni

A kérdés árnyalt lehet, függ a mindenkori helyzetünktől és elvárásainktól. Például: szeretnénk-e elkerülni a késéseket, vagy inkább pénzt spórolnánk? Jöjjenek hát a szakártői tanácsok!

Repülőgép

Általában a reggeli járatok előnyösebbek, mint a délutáni vagy esti opciók, mivel a nap korábbi szakaszában kevesebb probléma adódhat.

A reggeli órákban több okból is kisebb a késések és a járattörlések valószínűsége, mivel általában nem nagyon fordulhat elő késésekből adódó csúszás.

Ha viszont később induló járatra szállunk fel, az érkező repülőgép – vagy az azt megelőző járat – késése hólabdaeffektusban késleltetheti a gépet, ami a nap előrehaladtával egyre rosszabb lehet.

Plusz ott van még a reggeli időjárás is. – Ebből a szempontból nincs akkora instabilitás, mert a hőmérséklet ilyenkor hűvösebb. Így, ha van is csapadék, a helyzet nem lesz súlyos – mondta Dr. Dan Bubb, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem professzora, egykori pilóta. – Ez pedig segít elkerülni a késéseket is. Ráadásul, ha reggeli járatot választunk, akkor megmarad az egész nap kitalálni B vagy C tervet arra az esetre, ha a dolgok balul sülnének el. Végül pedig – aligha mondunk újat vele –, a repülőjegyek általában olcsóbbak a kevésbé népszerű órákban.

Vonat

A vonatokat gyakran veszik igénybe ingázáshoz, így nem meglepő, hogy esetükben a csúcsforgalom kérdése majdnem annyira érvényes, mint az autóknál. A reggeli és esti órák általában forgalmasabbak és drágábbak a jegyek is, ezért a délutáni időszak a legjobb választás.

– Vonattal utazni 12 és 17 óra között ideális – mondja Staffo Dobrev, a Wanderu utazási oldal kommunikációs igazgatója. – Ebben az időszakban a vonatjegyek akár 33 százalékkal olcsóbbak lehetnek, mint a nap többi részében. Nemcsak kedvezőbb árfekvésűek, de könnyebben beilleszthetők a menetrendbe is. Nagy átlagot nézve több vonat indul délután, ami több lehetőséget és rugalmasságot biztosít.

Busz

Két fő tényezőt kell figyelembe venni, ha busszal utazunk: a csúcsforgalmat és a jegyárakat. Ha fontos szempont a pontosság, lehetőség szerint ajánlott elkerülni a csúcsforgalmat, különösen, ha nagyvárosból indulunk vagy oda érkezünk.

 

A reggel 6 és 12 óra közötti indulás az az időszak, amely a legnagyobb változatosságot kínálja az utazási lehetőségeket tekintve. Kora reggeli utazással elkerülhető a teltházas busz is, mivel a buszozók túlnyomó többsége inkább délután indul útnak.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

vonat | repülő | utazás | busz | legjobb

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Székesfehérváron megelégelték a tarthatatlanul magas inflációt: vasárnaptól sztrájkba kezdenek az Arconic-Köfém Kft.-nél

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram