Close
Ezen a helyen a tartósság nem érték, a házakat maximum harminc évre tervezik

Ezen a helyen a tartósság nem érték, a házakat maximum harminc évre tervezik

A világ legtöbb országában megbecsülik a régi épületeket, és az értékük néha magasabb is lehet, mint az újabb házaké. Japánban azonban ez nem így van.

Ott az otthonok hamar leértékelődnek, és húsz-harminc évvel azután, hogy elkészültek, szinte már semmit nem érnek, és nem is lehet eladni őket. De ugyanez igaz akkor is, ha valaki ezen „szavatossági idő“ lejárta előtt költözik el otthonról. Jobban jár, ha a házat inkább lebontja, és a telket értékesíti, mert az többet ér.

Ennek a jelenségnek az oka egyrészt a rossz építési technikákban keresendő,

amelyeket még a második világháború után vezettek be, hogy gyorsan húzhassanak fel sok lakást , de közrejátszik az is, hogy gyakran frissítik az építési szabályzatokat, hogy a házak minél ellenállóbbak legyenek a földrengésekkel és más természeti katasztrófákkal szemben.

Ugyanakkor, mivel az eldobható otthon koncepciója megszokássá vált, semmi nem ösztönzi az embereket arra, hogy megfelelő módon karbantartsák az otthonaikat. Az egyedi otthonok iránti kimagasló igény miatt viszont Japánban sokkal több a regisztrált építész, mint bárhol máshol a világon.

Most azonban úgy tűnik, mintha változna ez a tendencia, és már lehet találkozni olyan lakástulajdonosokkal, akik felújítják az otthonaikat például az alaprajzok újratervezésével és a falak mozgatásával, vagy azzal, hogy a tereket modernebb módon nyitják meg. Hosszú évek óta mintha most először kezdenék az emberek értékelni a régebbi házakat.

Mindez összefügghet a demográfiai folyamatokkal is, a népesség ugyanis radikálisan csökken, az átlagéletkor pedig nő. A jóslatok szerint 2065-re közel negyvenmillióval lesznek kevesebben a japánok, akiknek hamarosan több mint egyharmada lesz 65 év feletti.

Ez azt jelenti, hogy rengeteg ingatlan maradhat üresen, ami okot ad a régi otthonok felújítására, de még az irodaépületek lakásokká alakítására is. Úgy tűnik, a régi és a rossz fogalma már nem feltétlenül tartozik össze.

Egy-egy japán otthon igazán különleges tud lenni, például ez a cukormázas lakás vagy ez a különös ház, és még az előre elkészített mobilházak is stílusosak.

(Forrás: ArchDaily, képek: Unsplash)

építészet | ház | japán | otthon | trendek

FOLYTASD EZZEL

Ha Róma környékén jársz, ezt a gyönyörű helyet nem hagyhatod ki

Megnéznéd a Niagara-vízesést az Eiffel-torony tetejéről nyolcszáz forintért?

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom