Close
Ezen a helyen a tartósság nem érték, a házakat maximum harminc évre tervezik

Ezen a helyen a tartósság nem érték, a házakat maximum harminc évre tervezik

A világ legtöbb országában megbecsülik a régi épületeket, és az értékük néha magasabb is lehet, mint az újabb házaké. Japánban azonban ez nem így van.

Ott az otthonok hamar leértékelődnek, és húsz-harminc évvel azután, hogy elkészültek, szinte már semmit nem érnek, és nem is lehet eladni őket. De ugyanez igaz akkor is, ha valaki ezen „szavatossági idő“ lejárta előtt költözik el otthonról. Jobban jár, ha a házat inkább lebontja, és a telket értékesíti, mert az többet ér.

Ennek a jelenségnek az oka egyrészt a rossz építési technikákban keresendő,

amelyeket még a második világháború után vezettek be, hogy gyorsan húzhassanak fel sok lakást , de közrejátszik az is, hogy gyakran frissítik az építési szabályzatokat, hogy a házak minél ellenállóbbak legyenek a földrengésekkel és más természeti katasztrófákkal szemben.

Ugyanakkor, mivel az eldobható otthon koncepciója megszokássá vált, semmi nem ösztönzi az embereket arra, hogy megfelelő módon karbantartsák az otthonaikat. Az egyedi otthonok iránti kimagasló igény miatt viszont Japánban sokkal több a regisztrált építész, mint bárhol máshol a világon.

Most azonban úgy tűnik, mintha változna ez a tendencia, és már lehet találkozni olyan lakástulajdonosokkal, akik felújítják az otthonaikat például az alaprajzok újratervezésével és a falak mozgatásával, vagy azzal, hogy a tereket modernebb módon nyitják meg. Hosszú évek óta mintha most először kezdenék az emberek értékelni a régebbi házakat.

Mindez összefügghet a demográfiai folyamatokkal is, a népesség ugyanis radikálisan csökken, az átlagéletkor pedig nő. A jóslatok szerint 2065-re közel negyvenmillióval lesznek kevesebben a japánok, akiknek hamarosan több mint egyharmada lesz 65 év feletti.

Ez azt jelenti, hogy rengeteg ingatlan maradhat üresen, ami okot ad a régi otthonok felújítására, de még az irodaépületek lakásokká alakítására is. Úgy tűnik, a régi és a rossz fogalma már nem feltétlenül tartozik össze.

Egy-egy japán otthon igazán különleges tud lenni, például ez a cukormázas lakás vagy ez a különös ház, és még az előre elkészített mobilházak is stílusosak.

(Forrás: ArchDaily, képek: Unsplash)

építészet | japán | trendek | ház | otthon

FOLYTASD EZZEL

Szinte sokkolta a turistát, amikor meglátta, mennyibe kerül egy üveg víz a hotel minibárjában

Ha Olaszországban dolgoznál, ezekben a munkakörökben érdemes próbálkoznod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram