Close
A klasszikus Miniből is lehet elektromos autó

A klasszikus Miniből is lehet elektromos autó

Az eredeti Mini generációk kedvence, mára megbecsült veterán, és talán nem számít szentségtörésnek elektromos autót építeni belőle.

1959-ben jelent meg, és egészen az ezredfordulóig készült eredeti formájában a klasszikus Mini, amit az ikonikus dizájnján kívül a praktikus felépítése és az élvezetes vezethetősége tett legendává. A fennmaradt példányok mára nagy becsben tartott veteránok, amiket a legújabb divat szerint nem csak a korabeli technikával újítanak fel.

Ha bejön a kisautó stílusa, de szívesen hajtanál egy újszerűt,

ha lenne belőle elektromos változat, akkor van egy jó hírünk. Az eredeti Mini már elektromos autóként is elérhető, az egyik elsőt az angliai Swindon Powertrain mutatta be még 2019-ben. Az alapot a klasszikus kisautó adja, amit az utolsó csavarig felújítanak, majd elektromos hajtással szerelnek fel.

A modernizált Mini elektromotorja 109 lóerőre képes, amivel meggyőzően fürge lett,

tekintve, hogy a benzines eredeti teljesítménye ennek a töredéke volt. A 24 kilowattórás akkumulátora sem kicsi, ekkorát kapott az első Nissan Leaf is, és a Mini még csak nem is lett nehéz vele, 80 kilogrammal többet, csupán 720 kilogrammot nyom.

A benzinmotor elhagyásával javult a súlyelosztás is, amitől még inkább gokartszerű a vezetési élménye, és további előny, hogy a benzintank kiszerelésével nagyobb lett, 200 literesre nőtt a csomagtartó. A fürge kisautó feltöltése négy órába telik,

egy töltéssel 200 kilométert autózhatunk, ez városban bőven elegendőnek hangzik.

Az elektromos hajtás mellé a Mini felszereltségét is modernizálták,

elérhető hozzá a klímaberendezés és a navigáció, de fűthető bőrülés és nyitható vászontető is van a stílusos kisautóban. A Swind E Classic Mini csak száz példányban készül, és nagyon nem olcsó, hiszen 79 ezer fontot kérnek érte, ami csaknem 33 millió forintnak felel meg.

Ha ennél kevesebbet szánsz egy városi kisautóra, akkor megoldás lehet a London Electric Cars alkotása, ahol szintén a klasszikus Minit alakítják elektromos autóvá, de

ezúttal egy használt Nissan Leaf technikájával.

A motor itt is 109 lóerős, az akkumulátor 20 kilowattórás, amivel 100 kilométer körüli hatótávot ígérnek egy feltöltéssel.

Az újrahasznosított technikával jelentősen olcsóbb is a London Electric Cars autója, hiszen csak 25 ezer fontot kérnek a munkáért, ami alig több mint tízmillió forintnak felel meg. Igaz, ebben az esetben a szépen restaurált Miniről neked kell gondoskodnod, de

ennél stílusosabb városi autót nem igazán tudnánk mondani.

Modern klasszikus

Az ezredforduló után vadonatúj technikával született újjá a Mini, és az ikonikus kisautóból már a harmadik generáció fut, amit britzászló-mintás hátsó lámpákkal tettek még stílusosabbá. Az új Mini pedig már gyárilag is elérhető teljesen elektromos hajtással, ami még tovább fokozza a prémium kisautó vezetési élményét.

kisautó | mini | elektromos autó | mini cooper | veterán autó

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram