Close
Jogsértő lehet a drasztikus élelmiszerár-emelés, kivizsgálják a boltláncokat

Jogsértő lehet a drasztikus élelmiszerár-emelés, kivizsgálják a boltláncokat

Az elmúlt időszakban gigantikus áremelkedéseket tapasztalhattunk az élelmiszerboltokban, hamarosan kiderül, hogy felmerülhet-e jogsértés.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy feltérképezze, torzulhatott vagy korlátozódhatott-e a verseny a vizsgált termékkörök kiskereskedelmi piacain vagy az értéklánc más szintjén, illetve felmerülhetett-e bármilyen jogsértés, amely versenyfelügyeleti eljárást alapozna meg.

Az eljárásban számos élelmiszeripari termék árazási gyakorlatát tekintik át, és külön figyelmet fordítanak a hatósági ársapkás termékek helyettesítőire, például egyes tejtermékekre.

Többek között a piaci szereplőktől összegyűjtött információk elemzésével tárják fel a drágulás okait, hogy megtehessék a szükséges lépéseket az esetleges versenyproblémák kiküszöbölésére. A vizsgálat kiterjed a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi láncok árazási és értékesítési gyakorlatára, de ezen túl egyedi panaszok és piaci jelzések kivizsgálása is folyamatban van.

A GVH még tavaly november végén kezdett konzultációsorozatba, hogy tájékozódjon az inflációval leginkább érintett piacok folyamatairól, illetve felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartására.

Horvátországban szintén felléptek a hatóságok az elszálló árak ellen.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

áremelés | drágulás | élelmiszerbolt | élelmiszerárak | élelmiszer

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram