Elindult az ország digitális családi albuma

Első ránézésre úgy fest, mint a Fortepan, pedig az archív képek böngészése mögött több funkció is áll. A napokban beindult Kézai.hu célja, hogy Magyarország digitális családi albuma legyen, egy online platform a virtuális összekapcsolódás lehetőségével, ami a távolságtartás és a kijárási tilalom idején komoly jelentőséggel bír. A program szakmai vezetőivel, Prokopp Dórával és Krasznai Jánossal beszélgettünk.

Digitális családi album

A Kézai Simon Program (KSP) keretén belül a fényképek és dokumentumok digitalizálását, valamint online albumba rendezését a fotók tulajdonosai webes felületen, ingyenes mobilapplikáció segítségével, illetve az ország huszonöt pontján található Kézai Pontjain, könyvtárakban, levéltárakban tudják elvégezni ingyenesen száz kép erejéig. Utóbbi funkció a járvány miatt szünetel, de Kézai lesz akkor is, amikor a koronavírus már múlt idő lesz. Addig applikáción lehet tölteni a családi fotókat a családonként két gigabájtnyi tárhelyre.

Prokopp Dóra a Filmmúzeum televízió társalapítója és több mozis műsor háziasszonya volt, ezért cseppet sem áll tőle messze a vizualitás és a fekete-fehér kép, legyen az álló vagy mozgó. Így aztán nem is meglepő, hogy szívesen állt be a frissen indult kezdeményezés mögé.

– Hogyan foglalnád össze, mi is pontosan a Kézai Simon Program?

– A Kézai Simon Program egy szolgáltatás, ami minden magyar családnak ingyen jár. Ez nagyon fontos! Egy támogatás tulajdonképpen, ami biztosítja, hogy száz kép erejéig mindenki feltölthesse és biztonságosan tárolja családi emlékeit. Aztán persze egy fotóarchívum, egy nagyon izgalmas családifotó-gyűjtemény, és ha már rengeteg anyagunk lesz, akkor oktatási és kutatási segédanyag, és azt látjuk, ha jól rakjuk össze, akkor egy igazi, sikeres export termék. Majd meglátjuk.

– Mit tegyek, ha szeretném, hogy a nagyszüleim fotói felkerüljenek a KSP archívumába? Hogy induljak el?

– Először is regisztrálj a kezai.hu oldalon! Aztán, ahogy a nemsokára induló, a programot támogató kampányunk szlogene is mondja: "hozd képbe!" először is magadat, aztán a nagymamádat, nagypapádat, akik még tudják, kik vannak azokon a családi fotókon, amik valamilyen fiók mélyéről most előkerülhetnek.

Hozd képbe a szüleidet vagy a gyerekeidet is, hogy segítsen a beszkennelni, feltölteni a család legjobb képeit!

Most karácsonykor lesz idő minden családban arra, hogy kiválogassuk és megmentsük az utókornak a legjobb fotókat, és ezt akkor és úgy is megcsinálhatjuk, ha nem tudunk találkozni szeretteinkkel.

– Ez egy digitális platform, amely csak az online térben működik, vagy vannak terveitek, hogy ez több legyen egy egyszerű honlapnál?

– Persze, hálás dolog a fotókból rögtön kézais könyveket, naptárakat vizionálni, de nálunk itt is fontos, hogy csak tiszta, jogosított képek kerüljenek ki az oldalról. A családok számára azonban már most, a program indulásakor is nagy hangsúlyt kaptak a szolgáltatások, a fizikai album például, ami azt jelenti, hogy a már digitalizát családi képeit mindenki albumba rendezheti és megrendelheti a nyomtatást, de ezen a területen nagyon remélem, hogy mihamarabb különböző típusú albumokkal, saját arculattal és a Kézaira szabott ötletekkel, opciókkal tudjuk kényeztetni a regisztrált partnereinket. De nagyon az elején járunk, a múlt héten indultunk. Biztos az oldal is sokat változik, de ez egy ilyen vállalkozásnál természetes, alakulunk majd az igényekhez, hál' istennek sokan bíztatnak, segítenek is ötleteikkel.

Értékőrzés fotók formájában

A magyar családoknál – főképp az idős generáció esetében –, illetve különböző intézményeknél, szervezeteknél számos olyan fénykép és dokumentum lelhető fel, amely történelmi értékkel bír.

Ezek a fényképek és dokumentumok sérülhetnek, megsemmisülhetnek az évek során, amivel nemcsak a tárgy, hanem a kapcsolódó történet, emlék és ezzel együtt az érték is elveszhet.

A Program szeretné ezeket az emlékeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó történeteket megőrizni az utókor számára, a kollektív emlékezet részévé tenni, ezáltal lehetővé téve a nemzettörténeti elemzések kiegészítését, kutatások támogatását. A Kézai Simon Program szolgáltatásai és szakmai partnerei segítségével a jövőben lehetőség nyílik a magyar családok számára családfakutatására is.

Krasznai János fotóművész, aki egyben a Filmmúzeum egyik alapítója is. Ez a csatorna 2000 és 2012 között amolyan magyar TCM-ként az 1990 előtt magyar filmgyártás legjobb darabjaira koncentrált, vagyis a KSP szakmai vezetőjét évtizedek óta foglalkoztatják a múlt vizuális értékei.

– Hogyan gyűjt fotókat a KSP? Mennyire nehezíti meg a helyzetet a pandémia?

– A képek felkutatását, begyűjtését és feldolgozását egy országos mentorhálózat segítségével terveztük végezni, akik a már létező úgynevezett Digitális Jólét Pontokon segíteni is tudnak, ha valakinek bármilyen kérdése van. A program regisztrált felhasználói automatikusan a legközelebbi mentorhoz kerülnek, és a folyamat végén, a képek feltöltése után ők azok, akik majd engedélyezik és nyilvánossá teszik a képeket, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek fel sértő tartalmak, vagy technikailag vállalhatatlan fotók. Persze, most ez is megváltozott, mert a jellemzően hely könyvtárakban, művelődési házakban található Kézai Pontok is bezártak, ezért nagyobb hangsúlyt kapott a telefonos applikáció, az otthoni feltöltés, de ebben is tudunk segíteni a családoknak.

– Te fotóművész vagy, több remek album alkotója, így szakmai szemmel is tudod értékelni a beérkező fotókat. Milyen érdekességeket tudnál kiemelni?

– Én gyerekkorom óta gyűjtöm a régi családi képeket. Több audiovizuális archívum születésénél bábáskodtam. Így jött létre annak idején a Filmmúzeum Televízió, ami az ország első archív anyagokra specializálódott tematikus csatornája volt, vagy a super8.hu, ami mai napig az enyém, de szinte mindegyik magán fotógyűjteménnyel kapcsolatban vagyok, és ahova érdemes volt, oda különböző tematikus válogatások alapján öntöttem a képeket. Rengeteg anyag ment át a kezemen az elmúlt... hú, nehéz kimondani is, de több mint harminc év alatt. Sok izgalmas magán vagy állami, vállalati képet, filmet dolgoztunk fel, digitalizáltunk, mentettünk meg, de ezeknél a gyűjteményeknél azonban sokszor kikerültünk a jogi bonyodalmak miatt a három legfontosabb és legizgalmasabb kérdést, miszerint: ki, hol, mikor? Itt most az állami partner megadta azt a hatalmas segítséget, hogy rendezett jogi háttérrel mutathatjuk be a program oldalán regisztrált családok képeit.

Induljon a digitalizálás!

A járványügyi korlátozások feloldását követően újból elérhetővé válnak a Digitális Jólét Program Hálózat Kézai Pontjai, amely főleg azok számára lesz fontos, akik nem rendelkeznek otthoni interneteléréssel. Ezeken a helyszíneken a digitalizálás térítésmentesen elvégezhető a Kézai Mentorok segítségével, akik támogatást nyújtanak a képek feldolgozásában, albumok létrehozásában, valamint a kapcsolódó történetek honlapon történő megjelenítésében is.

archívum | digitális jólét program | prokopp dóra | régi fotók | kézai simon program

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom