Elképzelhetetlen, mi folyik egy szuperjacht fedélzetén egy magánséf szerint

Egy brit séf öt évet dolgozott jachtokon, többek között a katari királyi dinasztia és a Murdoch család hajóin.

Harriet Mansell a Fine Dining Lovers magazinnak adott egy nagyobb interjút, amelyben új étterme megnyitása mellett beszélt arról az öt évről is, amit szuperjachtok fedélzetén töltött. Az időszak alatt számtalan „őrületes” dolgot tapasztalt meg, olyasmit, ami egyszerű átlagemberek számára elképzelhetetlen.

"Voltak vendégek, akik milliméterre pontosan megmondták, mekkorára legyen felvágva a zöldség. Minden pillanatban készen kellett állni bármilyen kérésre."

Mansell tavaly nyitotta meg saját, apró éttermét a tengerparti Lyme Regisben, Dél-Angliában

A fedélzeti konyhának megvoltak a maga sajátosságai: az alapanyagokat külön ügynökök szerezték be, és kikötőkben vitték fel a hajóra, vagy a séfek vásároltak be az adott kikötő piacain és boltjaiban. De az is előfordult, hogy magánrepülővel érkezett egy-egy különlegesebb hozzávaló.

"Emlékszem, amikor először megtudtam, mennyibe kerül megtankolni egy ilyen hajót. 150 ezer euró. És elég gyakran tankoltunk."

A jachttulajdonosoknak rendszerint a szeme sem rebben ilyenkor, a pénz nem lehet akadály.

A katari királyi család egyik jachtja, az Al Mirqab

A több mint ötvenmillió forintos tankolások mellett történtek igazán hajmeresztő dolgok is: Mansell szerint egy vendég azt állította, hogy a kutyája csak nagyon drága japán marhát, wagyut eszik, a legmeredekebb kérés pedig az volt, hogy három óra alatt készítsenek el egy teljes kínai menüsort. Mindezek ellenére Mansell szerint a munkaadói a legtöbb esetben egyszerű ételeket kértek. A fine dining menüsorok rendszerint akkor kerültek az asztalra, ha fel kellett vágni vendégek vagy a közösségi média követői előtt.

Jachtkikötő Monacóban

"Amikor elkezdtem dolgozni ezeknek az embereknek, azt gondoltam, hogy folyamatosan nagyon flancos ételeket kell majd készítenem nekik, de ezek számukra nem számítanak különlegesnek, hiszen a mindennapjaik részét képezik. Sokan egyszerűen csak salátákat esznek."

Míg korábban évi 21 ezer euróért – mintegy évi 7,5 millió forintért – dolgozott Michelin-csillagos éttermekben, a hajókon ennek a többszörösét kereste meg. „A legutolsó munkahelyemen havi 7500 eurót (2,7 millió Ft) kerestem, és mellé jött még heti ezer euró borravaló. A legjobb jattot egy háromnapos munka után kaptam, az 3500 euró (1,2 millió forint) volt.”

Harriet Mansell

Mansell szerint a hajókon végzett munka nagyon rendszerezett és alkalmazkodóképes séffé tette, ami nagyon hasznos, ha egy olyan kicsit étteremben dolgozik, mint az októberben, a dél-angliai Lyme Regisben megnyitott Robin Wylde. „Ha az ember szárazföldön van, minden egyszerűbb. A padló nem mozog, semmi sem esik az ember fejére, és az alapanyagokat sokkal könnyebb beszerezni. Ráadásul egy jachton az ember mindig ugyanazokkal van összezárva, nagyon sokat dolgozik, és a nap 24 órájában a megrendelők rendelkezésére kell állnia.”

Jelenleg a szárazföldi lét sem fenékig tejfel, Angliában ugyanis szigorú karanténrendeletek vannak érvényben. Mansell saját zsebből fizeti az alkalmazottait, hogy senkit se kelljen elküldenie.

szuperjacht | ruppert | katar | séf | harriet mansell

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom