Close
Elkészült a világ legnagyobb egyterű terminálját befogadó repülőtere Pekingben

Elkészült a világ legnagyobb egyterű terminálját befogadó repülőtere Pekingben

Ugyan csak szeptember végén nyit meg, de már számos rekordot bezsebelt a pekingi Daxing Nemzetközi Repülőtér.

Annyi különlegesség és érdekesség kapcsolódik a kínai metropolisz második nagy repteréhez, hogy felsorolni is nehéz.

Az igen impresszív, csillag alakú épület alapterülete 1.4 négyzetkilométer, formájának köszönhetően mégis maximum hatszáz métert kell sétálniuk az utasoknak, ha a legtávolabbi kapuhoz szólítják őket. Ha már utasok, az előzetes tervek szerint nemsokára évente százmillióan fordulnak meg a hét kifutópályás repülőtéren.

Az akár 8-as erősségű földrengésnek is ellenálló Daxing mindössze egy terminálból áll, ami ennek ellenére nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja együttvéve. Az öt év alatt megépített és kilenc milliárd fontba került új repülőtérre azért volt szükség, mert a 2008-ban a pekingi ötkarikás játékokra felhúzott másik reptér már nem bírta el a megnövekedett terhelést.

A látványos építészeti és technológi megoldásokkal rendelkező Daxing nem csupán a világ legnagyobb egyterű termináljával dicsekedhet, hanem az első olyan terminállal, ahol két indulási szint található.

A check-in rendszere egyáltalán nem használ papírt: a becsekkolás arcazonosítással, a poggyászok útja pedig mobiltelefonnal történik.

A légiforgalom irányítását az ország legmodernebb automatizált rendszere működteti, egyszerre négy kifutópályára tud figyelni. Összesen 173 légiforgalmi irányítót alkalmaznak majd a Daxingon, akik kezdetben óránként több mint 250 le- és felszállást felügyelnének, aztán a tervek szerint ezt a számot háromszázra növelnék meg.

A következő két hónapban folyamatos teszteléseknek vetik alá a repülőtéret, az első menetrend szerinti járat szeptember utolsó napjaiban szállhat fel.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:


(Fotók: Getty Images)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom