Close
Elkészült a világ legnagyobb egyterű terminálját befogadó repülőtere Pekingben

Elkészült a világ legnagyobb egyterű terminálját befogadó repülőtere Pekingben

Ugyan csak szeptember végén nyit meg, de már számos rekordot bezsebelt a pekingi Daxing Nemzetközi Repülőtér.

Annyi különlegesség és érdekesség kapcsolódik a kínai metropolisz második nagy repteréhez, hogy felsorolni is nehéz.

Az igen impresszív, csillag alakú épület alapterülete 1.4 négyzetkilométer, formájának köszönhetően mégis maximum hatszáz métert kell sétálniuk az utasoknak, ha a legtávolabbi kapuhoz szólítják őket. Ha már utasok, az előzetes tervek szerint nemsokára évente százmillióan fordulnak meg a hét kifutópályás repülőtéren.

Az akár 8-as erősségű földrengésnek is ellenálló Daxing mindössze egy terminálból áll, ami ennek ellenére nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja együttvéve. Az öt év alatt megépített és kilenc milliárd fontba került új repülőtérre azért volt szükség, mert a 2008-ban a pekingi ötkarikás játékokra felhúzott másik reptér már nem bírta el a megnövekedett terhelést.

A látványos építészeti és technológi megoldásokkal rendelkező Daxing nem csupán a világ legnagyobb egyterű termináljával dicsekedhet, hanem az első olyan terminállal, ahol két indulási szint található.

A check-in rendszere egyáltalán nem használ papírt: a becsekkolás arcazonosítással, a poggyászok útja pedig mobiltelefonnal történik.

A légiforgalom irányítását az ország legmodernebb automatizált rendszere működteti, egyszerre négy kifutópályára tud figyelni. Összesen 173 légiforgalmi irányítót alkalmaznak majd a Daxingon, akik kezdetben óránként több mint 250 le- és felszállást felügyelnének, aztán a tervek szerint ezt a számot háromszázra növelnék meg.

A következő két hónapban folyamatos teszteléseknek vetik alá a repülőtéret, az első menetrend szerinti járat szeptember utolsó napjaiban szállhat fel.

Ez is érdekelhet:


(Fotók: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom