Close
Elkészült a világ legnagyobb egyterű terminálját befogadó repülőtere Pekingben

Elkészült a világ legnagyobb egyterű terminálját befogadó repülőtere Pekingben

Ugyan csak szeptember végén nyit meg, de már számos rekordot bezsebelt a pekingi Daxing Nemzetközi Repülőtér.

Annyi különlegesség és érdekesség kapcsolódik a kínai metropolisz második nagy repteréhez, hogy felsorolni is nehéz.

Az igen impresszív, csillag alakú épület alapterülete 1.4 négyzetkilométer, formájának köszönhetően mégis maximum hatszáz métert kell sétálniuk az utasoknak, ha a legtávolabbi kapuhoz szólítják őket. Ha már utasok, az előzetes tervek szerint nemsokára évente százmillióan fordulnak meg a hét kifutópályás repülőtéren.

Az akár 8-as erősségű földrengésnek is ellenálló Daxing mindössze egy terminálból áll, ami ennek ellenére nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja együttvéve. Az öt év alatt megépített és kilenc milliárd fontba került új repülőtérre azért volt szükség, mert a 2008-ban a pekingi ötkarikás játékokra felhúzott másik reptér már nem bírta el a megnövekedett terhelést.

A látványos építészeti és technológi megoldásokkal rendelkező Daxing nem csupán a világ legnagyobb egyterű termináljával dicsekedhet, hanem az első olyan terminállal, ahol két indulási szint található.

A check-in rendszere egyáltalán nem használ papírt: a becsekkolás arcazonosítással, a poggyászok útja pedig mobiltelefonnal történik.

A légiforgalom irányítását az ország legmodernebb automatizált rendszere működteti, egyszerre négy kifutópályára tud figyelni. Összesen 173 légiforgalmi irányítót alkalmaznak majd a Daxingon, akik kezdetben óránként több mint 250 le- és felszállást felügyelnének, aztán a tervek szerint ezt a számot háromszázra növelnék meg.

A következő két hónapban folyamatos teszteléseknek vetik alá a repülőtéret, az első menetrend szerinti járat szeptember utolsó napjaiban szállhat fel.

Ez is érdekelhet:


(Fotók: Getty Images)

dizájn | kína | repülőtér | terminál | reptér

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram