Lehet, hogy már nem sokáig élvezhetjük a franciák egyik kedvenc sajtját  

Mióta megkezdődött a sajt tömeges előállítása, veszélyesen lecsökkent a nemespenészt okozó gombák genetikai változatossága. Ez pedig nem jó hír.

A Francia Tudományos Kutatási Központ jelentése szerint a sajt előállításához szükséges gomba, a Penicillium camemberti genetikai sokfélesége veszélyesen alacsony. Ennek oka, hogy az ipari sajtkészítés a gomba egyetlen törzsétől vált függővé: a fehér színűtől. Hogy miért alakult ez így? Talán mert a fogyasztók kevésbé nyúltak szívesen a szürke illetve zöld penésszel bevont sajtokért, és úgy tűnik, a narancssárga sem igazán nyerte el a tetszésüket.

Így aztán maradtak a polcon a hófehér camembert-ek, amelyek gombái viszont nem képesek más törzsekkel szaporodni. Sorra jelennek meg ugyanakkor a különböző mutációik, amelyek a szaporodóképességüket veszélyeztetik.

Ráadásul nemcsak a camembert, hanem a rokfort is hasonló nehézségekkel néz szembe. Utóbbit azonban egy hasonló sajt, a bleu de termignon megmentheti, mert kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik, amelyek segíthetnek a roquefort újjáélesztésében. De a camembert, Normandia legértékesebb exportcikke esetében egyelőre még nem látszik a megoldás.

Ha még beneveznénk néhány falat camembert-re vagy rokfortra, esetleg más ikonikus sajtokat is megkóstolnánk, ezeket a helyszíneket vegyük fel az úti tervbe.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)

sajt | camembert | nemespenész | francia

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában
Hirdetés