Lehet, hogy már nem sokáig élvezhetjük a franciák egyik kedvenc sajtját  

Mióta megkezdődött a sajt tömeges előállítása, veszélyesen lecsökkent a nemespenészt okozó gombák genetikai változatossága. Ez pedig nem jó hír.

A Francia Tudományos Kutatási Központ jelentése szerint a sajt előállításához szükséges gomba, a Penicillium camemberti genetikai sokfélesége veszélyesen alacsony. Ennek oka, hogy az ipari sajtkészítés a gomba egyetlen törzsétől vált függővé: a fehér színűtől. Hogy miért alakult ez így? Talán mert a fogyasztók kevésbé nyúltak szívesen a szürke illetve zöld penésszel bevont sajtokért, és úgy tűnik, a narancssárga sem igazán nyerte el a tetszésüket.

Így aztán maradtak a polcon a hófehér camembert-ek, amelyek gombái viszont nem képesek más törzsekkel szaporodni. Sorra jelennek meg ugyanakkor a különböző mutációik, amelyek a szaporodóképességüket veszélyeztetik.

Ráadásul nemcsak a camembert, hanem a rokfort is hasonló nehézségekkel néz szembe. Utóbbit azonban egy hasonló sajt, a bleu de termignon megmentheti, mert kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik, amelyek segíthetnek a roquefort újjáélesztésében. De a camembert, Normandia legértékesebb exportcikke esetében egyelőre még nem látszik a megoldás.

Ha még beneveznénk néhány falat camembert-re vagy rokfortra, esetleg más ikonikus sajtokat is megkóstolnánk, ezeket a helyszíneket vegyük fel az úti tervbe.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)

francia | camembert | nemespenész | sajt

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom