Lehet, hogy már nem sokáig élvezhetjük a franciák egyik kedvenc sajtját  

Mióta megkezdődött a sajt tömeges előállítása, veszélyesen lecsökkent a nemespenészt okozó gombák genetikai változatossága. Ez pedig nem jó hír.

A Francia Tudományos Kutatási Központ jelentése szerint a sajt előállításához szükséges gomba, a Penicillium camemberti genetikai sokfélesége veszélyesen alacsony. Ennek oka, hogy az ipari sajtkészítés a gomba egyetlen törzsétől vált függővé: a fehér színűtől. Hogy miért alakult ez így? Talán mert a fogyasztók kevésbé nyúltak szívesen a szürke illetve zöld penésszel bevont sajtokért, és úgy tűnik, a narancssárga sem igazán nyerte el a tetszésüket.

Így aztán maradtak a polcon a hófehér camembert-ek, amelyek gombái viszont nem képesek más törzsekkel szaporodni. Sorra jelennek meg ugyanakkor a különböző mutációik, amelyek a szaporodóképességüket veszélyeztetik.

Ráadásul nemcsak a camembert, hanem a rokfort is hasonló nehézségekkel néz szembe. Utóbbit azonban egy hasonló sajt, a bleu de termignon megmentheti, mert kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik, amelyek segíthetnek a roquefort újjáélesztésében. De a camembert, Normandia legértékesebb exportcikke esetében egyelőre még nem látszik a megoldás.

Ha még beneveznénk néhány falat camembert-re vagy rokfortra, esetleg más ikonikus sajtokat is megkóstolnánk, ezeket a helyszíneket vegyük fel az úti tervbe.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)

camembert | sajt | nemespenész | francia

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom