Külön energiadíjat kezdtek el felszámolni a szállodák és az éttermek több európai országban

Németországban és Svájcban a magas energiaárak miatt már számos szálloda vendégeinek kell többet fizetnie.

A drasztikus mértékben megemelkedett gáz- és villanyköltségeket a szállodák elkezdték áthárítani a vendégekre, egyes hotelek éjszakánként vagy tartózkodásonként kérnek fix összeget, mások pedig átalánydíjat állapítottak meg.

Németország az első fecske

Úgy tudni, a németországi Schleswig-Holstein tartományban működő nyolcszáz szálloda közül már

minden tizedik bevezette az energiadíjakat,

mivel azokat máshogy nem tudnák kigazdálkodni. De az ország egészében egyre több helyen tüntetnek fel a szobaárak mellett egyéb tételeket is. Az ötcsillagos Hotel Bareiss Baiersbronn (Baden-Württemberg) kilenc eurós pótdíjat kér vendégenként és éjszakánként, azaz

a szálláshelyek ára minden egyes ott töltött éjszaka fejenként 3800 forinttal kerül többe.

A szállodák után jönnek az éttermek is

A bajorországi Werneckben található Hotel Krone-Post személyenként és éjszakánként öt eurót (2100 forint), a braunlagei (Alsó-Szászország) The Hearts Hotel vendégenként és éjszakánként három eurót (1200 forint) számol fel – ez utóbbiak azonban nem fedezik a többletköltségeket.

Az energiaárak ilyen módon való áthárítását egyre több vendéglátóhely is alkalmazza.

A Bréma melletti Ganderkesee-ben működő Zum Grünen Hof étterem vendégenként 1,50 eurós energiadíjat is felszámít, az ételek és az italok árát azonban nem emelték meg.

Svájc is bevezette

Nem Németország az egyetlen, ahol energiapótlékot szednek a szállodák. Svájcban például az öt szállodát üzemeltető Balance Family  százalékos felárat állapított meg. 1030 euró (442 ezer forint) felett öt százalék plusz költség terheli a vendégeket, ez alatt pedig négy, illetve három százalékos energiadíj fizetésére kötelezik őket.

(Forrás: Trenddetail, fotók: Getty)

energiaválság | energiadíj | Németország | átalánydíj | energia-veszélyhelyzet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom