Close
Tizenkét építészeti projekt, ami lenyűgöz majd minket 2022-ben

Tizenkét építészeti projekt, ami lenyűgöz majd minket 2022-ben

A Dezeen összegyűjtötte azt a tizenkét legérdekesebb építészeti projektet, amelyek 2022-ben fejeződnek be. Egy víz alatti szoborpark és látványos toronyházak mellett még egy drónok számára tervezett égi híd is található köztük.

Taipei Performing Arts Center, Tajvan

Hosszas várakozás után 2022 nyarán végre megnyitja kapuit Tajvan fővárosában a Taipei Performing Arts Center. A kulturális komplexum három színházat foglal majd magában, amelyek egy központi üvegkockában kapcsolódnak össze. A hagyományos színházakkal ellentétben

ott a színpad mögötti kulisszatitkok is láthatóvá válnak a közönség számára.

Xi’an nemzetközi labdarúgó központ, Kína

A Zaha Hadid Architects által megtervezett és kivitelezett stadion legmeghatározóbb elemei a monumentális oszlopok, melyek felett a tető túlnyúlnak, így déli fekvésű oldalán teraszokat alakítottak ki.

Sydney Modern, Ausztrália

Az SANAA 2022-ben fejezi be az Új-Dél-Wales-i művészeti galéria bővítését, amely tökéletes kontrasztja lesz a korábbi épület neoklasszikus megjelenésének.

A bővítmény lépcsőzetes üvegpavilonokból áll majd és egy földalatti galériát foglal magában.

Lanternen, Dánia,

Az egyik legkisebb, ám annál figyelemreméltóbb projekt a Lanternen, amely vízi sportok közösségi helyszíneként jön létre Dániában. A Snøhetta és a WERK Arkitekter által tervezett épület a csónakgyártást idézi meg, homlokzatán található nagy nyílás pedig a vízpartra vezet.

Arkansas szépművészeti múzeum, USA

Az Egyesült Államokban nagy várakozás övezi a Little Rock-i múzeumot, amelynek leglátványosabb eleme a legyezőszerű betontető, amely alatt ívelt pavilonsorok bújnak meg.

DJI központja, Kína

A Foster + Partners egy robotikai cégnek, a DJI-nek tervezett hihetetlenül modern központot Shenzhenbe. Az épület két, acélból készült rácsokkal ellátott toronyból áll, amelyet híd köt össze a levegőben. Ezen a területen tudja majd a vállalat bemutatni új drónjait.

Sundby School, Dánia

Az egyetlen oktatási épület, amely felkerült erre a listára, az a Henning Larsen Architects által megálmodott általános iskola. Különlegessége, hogy fenntarthatósági tanúsítvánnyal fog rendelkezni, ez pedig nemcsak az energiafogyasztásában valósul meg, hanem

már a kivitelezés ideje alatt, az anyaghasználat során is előtérbe került.

Nanjing Zendai Himalayas Center, Kína

A MAD által tervezett, 560 ezer négyzetméteres komplexum kis épületekből, látványos zöldterületekből áll, amelyeket hegyként magasodó tornyok határolnak.

San Pellegrino gyár, Olaszország

A BIG San Pellegrino gyárát egy olaszországi völgyben építik fel. A központ és a palackozó üzem a hagyományos olasz építészet előtt tiszteleg, így árkádokat, boltíveket is tartalmaz majd.

Valley, Hollandia

A három toronyházból álló komplexum látványosságáért azok az erkélyek felelnek, amelyekben mintegy tizenháromezer növényt – köztük fákat és cserjéket – ültetnek, hogy fokozzák zöld tulajdonságait.

The ReefLine, USA

The ReefLine egy víz alatti szoborpark, amelynek elsődleges célja, hogy megvédje Miami partvonalát az éghajlatváltozás káros hatásaitól. Bár a park szakaszosan épül, az első üteme decemberben már meg is nyílik.

Az alkotásokon és azok közvetlen környezetében kialakított modulok egyfajta mesterséges zátonyként funkcionálnak majd.

Minamisanriku 311 Memorial, Japán

A Kengo Kuma látványos emlékművet és turisztikai központot alakít ki Japánban a 2011-es földrengés és szökőár helyszínén. Az épület cédrus burkolatot kap és egy nagy, az ég felé hajló tetővel rendelkezik.

(Forrás és fotók: Dezeen)

környezetvédelem | projekt | fenntarthatóság | építészet | toronyház

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram