Európát is elérte a kanadai erdőtüzek füstje

A kontinensünkre is eljutott a Kanadában égő több száz erdőtűz füstje, amely az Egyesült Államokban már mintegy 75 millió embert érint.

Az elmúlt néhány napban a füstfelhők Grönlandon és Izlandon át Norvégiába is eljutottak: az ország Éghajlat- és Környezetkutató Intézetének (NILU) tudósai nagyon érzékeny műszerekkel tudták kimutatni, ahogyan nőtt a füst, majd előrejelző modellek segítségével igazolták annak eredetét.

Bár a norvég lakosság érezheti valamelyest a füst szagát, és enyhe ködöt is láthat, az Egyesült Államokkal ellentétben itt nem kell káros egészségügyi hatásoktól tartani.

A következő napokban a felhő várhatóan Európa más részeire is átterjed, de nem valószínű, hogy ebből bármit is észreveszünk majd.

 

Nem úgy, mint New Yorkban

Nem szokatlan, hogy az erdőtüzek füstje ilyen nagy távolságokat tesz meg, mert nagy magasságban kerül a levegőbe, így hosszabb ideig marad a légkörben. 2020-ban például a kaliforniai rekordméretű erdőtüzek füstjét észlelték a Spitzbergákon.

Az utazó égéstermék ugyanakkor negatív éghajlati hatásokkal járhat, például, ha az Északi-sarkvidék felett korom rakódik le belőle elsötétítve a fehér felszínt, így az több hőt nyel el, ami pedig felgyorsítja a felmelegedését. A szakemberek szerint ettől a mostani esetben szerencsére nem kell tartani.

A természeti katasztrófák miatt sok millió ember hal meg, és a Balaton is veszélybe kerülhet az éghajlatváltozás miatt.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

norvégia | kanada | Európa | füstfelhő | erdőtűz

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom