Van egy lélegzetelállító esőerdő Európában, ami Magyarországtól sincs messze

Ehhez képest alig látogatják.

Valószínűleg a legtöbb embernek nem Európa jut eszébe, amikor az esőerdőkre asszociál. Pedig a kontinens valójában számos mérsékelt égövi esőerdőnek ad otthont, amelyek enyhébb hőmérsékleten is "működnek".

A kontinens legnagyobb esőerdeje a bosznia-hercegovinai Sutjeska Nemzeti Parkban található Perućica, amely az UNESCO szerint "Európa zöld ékköve".

Valódi őserdő, ami azt jelenti, hogy emberi tevékenység és a fejlődés nem érintette. Európa egyik leglenyűgözőbb természeti csodája, egyes területeken viszont szinte áthatolhatatlan.

Szakértők szerint a Perućica mélyén rejtőző fák közül jó néhány legalább háromszáz éves. Egyébként összesen több mint százhetven fa- és bokorfajta található Bosznia-Hercegovina egyik legmagasabb vízesésének, a Skakavacnak szomszédságában. A kilencvennyolc méter magas vízesés egy mészkőszikláról zúdul alá, a téli hónapokban gyakran befagy.

Az egyedülállónak számító Perućicára nagyon vigyáznak. Elsősorban tudományos és kutatási célokra használják, nem pedig turisztikai látványosságként. Ettől függetlenül látogatható a Sutjeska Nemzeti Park, amely a fővárostól, Szarajevótól mintegy három órányi autóútra található.

Vezetett túrán lehet felfedezni a park nevezetességeit, köztük a bizonyos Skakavac-vízesést és az esőerdő kilátópontjait, de a látogatóknak követniük kell a kijelölt ösvényeket és a helyi hatóságok tanácsait.

Kellemes időjárás, alacsony árak és eklektikus épületek. Bosznia-Hercegovina fővárosának elég könnyű elcsábulni.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

Sutjeska Nemzeti Park | bosznia-hercegovina | Perućica | esőerdő | Skakavac-vízesés

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom