Hihetetlenül látványos, amit most Európa legnagyobb vulkánja művel

Új kráter nyílt az Etnában, amely Európa legnagyobb aktív vulkánja, ennek eredményeképp pedig egy egészen különleges jelenségnek lehetünk tanúi.

A vulkán szinte tökéletesen kör alakú füstkarikákat ereget, amelyek a kék égen lebegő, óriási repülő csészealjakra hasonlítanak. A tudósok vulkáni örvénygyűrűknek nevezik ezeket az új kráterből kiszabaduló gázok gyors kitörésével születő alakzatokat.

Képzeljünk el egy nagyon keskeny, henger alakú csatornát, amelynek az alján magma van. Ennek felszínén gyakran képződnek buborékok, amelyek szétpattannak, és nagy sebességgel gázt lövellnek ki a csatornán keresztül. Ahogy a gáz átnyomul a keskeny, kör alakú nyíláson, felveszi annak gyűrűalakját.

A karikák körülbelül nyolcvan százalékban vízgőzből állnak, a fennmaradó húsz százalékot pedig többnyire kén- és szén-dioxid adja.

Az Etna körülbelül ötszázezer évvel ezelőtt tört ki először, azóta gyakran kápráztatja el a turistákat és a szicíliaiakat. A vulkáni tevékenység ugyanakkor rendszeresen okoz komoly fennakadásokat és károkat is.

A kutatók szerint a karikák nem számítanak különösebben ritka jelenségnek, az Etna pedig a bolygó legtermékenyebb vulkánja ebben a tekintetben.

Csak kevesen tudják ezt a titkot az Etnáról.

(Forrás: Washington Post, képek: Getty Images)

szicília | Catania | füstkarika | vulkán | etna

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom