Egyre több helyen korlátozzák az étolaj vásárlását az ukrán háború okozta élelmiszerválság miatt

Ukrajna a világ napraforgóolaj-készletének mintegy felét exportálja, a háború következményeit pedig egyre inkább érezni.

Immáron harmadik hónapja tart az orosz-ukrán háború, az invázió pedig egyre nagyobb mértékben érinti a globális ellátási láncot. Az egyik legsúlyosabb problémát az emelkedő élelmiszerárak és az étolaj-készletek csökkenése okozza. Ahogyan arról a Roadster is beszámolt, a konfliktus kezdete előtt Ukrajna a világ étolaj-készletének csaknem felét exportálta, az ellátási problémák miatt pedig már korábban vásárlási limitet vezettek be Európa több országában is.

Az Egyesült Királyságban is korlátozásokat léptettek érvénybe, a Tescóban például csupán három palackot lehet egyszerre vásárolni az étolajból, a Morrisons és a Waitrose pedig kétpalackos limitet vezetett be. A BBC információi szerint az Egyesült Királyság Élelmezési Szabványügyi Ügynöksége (FSA)

ideiglenesen engedélyezte az élelmiszergyártóknak, hogy a napraforgóolaj helyett kókuszolajat, szójaolajat vagy pálmaolajat használjanak.

Sőt, a rendkívüli körülmények miatt a gyártók repceolajat is használhatnak napraforgóolaj helyett, termékeik gyártása során pedig nem szükséges emiatt a változás miatt új címkéket sem nyomtatniuk. Az átállás pedig már meg is kezdődött, a múlt héten az Unilever is megerősítette, hogy elkezdett repceolajat használni a napraforgóolaj helyettesítésére.

Emily Miles, az FSA vezérigazgatója úgy fogalmazott: a fogyasztóknak fel kell venniük a kapcsolatot a gyártóval további információért, ha nem biztosak a termék tartalmában, vagy aggályaik vannak a helyettesítéssel kapcsolatban.

Ez azonban nem minden.

A Marketwatch jelentése szerint így is elszállnak az étolajárak, melyek csak márciusban 23 százalékkal emelkedtek.

De nem kizárólag az Egyesült Királyságban okoz hatalmas problémát a súlyosbodó válság, várhatóan az Az Egyesült Államok élelmezési rendszerében is zavart fog okozni az étolajhiány.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images)

oroosz invázió | válság | oroszország | eportválság | ukrajna

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom