Íme, az első számú kifogás, ami elhangzik az éttermi foglalás lemondásakor

Nem vagyunk túl kreatívak, ha a foglalás lemondásáról van szó.

Este hat óra van, és csörög a telefonunk, emlékeztetve arra, hogy harminc perc múlva egy étteremben kellene ülnünk. Az emlékeztetőt látjuk, de kényelmesen nézzük az egyik streaming szolgáltató filmjét, miközben hirtelen bepánikolunk. Kezdjük magunkat egyre kényelmetlenebbül érezni, de nem tudunk felkelni, hogy eljussunk az étterembe. Itt az ideje, hogy felhívjuk a helyet, és kitaláljunk valami jó ürügyet a törlésre. Beteg lett az egyik családtag?

Ez hazugság és pontosan ezt mondja rajtunk kívül mindenki más is.

Jelentős károkat okoznak azok a vendégek, akik nem jelennek meg az étteremben foglalásuk ellenére, hiszen az étterem bevételtől esik el. Ez azonban úgy tűnik, nem zavarja az amerikai fogyasztókat. Egy friss felmérés szerint

húsz százalékuk orvosi ellátást hazudik, huszonegy százalékuk pedig családi vészhelyzetet említ.

Mindenképpen jó hír, hogy harmincöt százalékuk megváltoztatná aktuális tevékenységét, hogy időben eljusson az étterembe, ötvenöt százalék pedig inkább átadná a foglalást egy ismerősének, csak ne kelljen lemondania.

Vannak olyan rendkívül népszerű éttermek, ahol az asztalfoglalás lemondásáért díjat kell fizetni. Egy felmérés szerint azonban például az amerikaiak hetvenegy százaléka egyetlen fillért sem akar áldozni erre, így vagy a díj visszatérítéséért könyörögnek, vagy egyszerűen vis maior-helyzetet hazudnak. Mentségükre szóljon, hogy

jelentős részük megfontolná azt, hogy fizessenek, ha a "büntetés" mértéke tíz dollárnál kevesebb.

Akkor cselekszünk a legetikusabban, ha a lehető legkorábban lemondjuk a foglalásunkat vagy átadjuk egy ismerősünknek a lehetőséget az éttermi étkezésre.

Ha eljutunk az étterembe, ott is vannak szabályok, amiket érdemes betartanunk, például, ha úgy akarunk étkezni, mint a franciák vagy az olaszok. És vannak olyan szokások is, amiket erősen ajánlott hamar levetkőznünk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

etikett | étterem | felmérés | kutatás | lemondás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom