Close
Meglepő, hogy melyik a legnyitottabb ország Európában

Meglepő, hogy melyik a legnyitottabb ország Európában

Elkészült az Arton Capital idei Útlevélindexe, amelyben nemcsak a legerősebb útleveleket, hanem a legnyitottabb országokat is kiemelik, vagyis azokat, amelyekbe a legtöbb államból lehet vízummentesen vagy könnyített vízummal beutazni.

Az első helyen pedig huszonegy ország áll holtversenyben: Angola, Bolívia, Burundi, Kambodzsa, Comore-szigetek, Elefántcsontpart, Dzsibuti, Etiópia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Gabon, Guinea, Bissau-Guinea, Malawi, Maldív-szigetek, Mikronézia, Nigéria, Ruanda, Szomália, Dél-Szudán, Kelet-Timor és Tuvalu 198 országból fogadja vízum nélkül vagy érkezéskor adott vízummal az utazókat.

A spektrum másik végén Afganisztánt, Észak-Koreát és Türkmenisztánt találjuk holtversenyben a 83. helyen, ebbe a három országba ugyanis sehonnan sem lehet vízum nélkül beutazni.

Európában a legbarátságosabb ország Örményország, amely 135 ország utazóinak ajánl könnyített vízumszabályokat, ezzel a 26. helyen áll az összesített ranglistán.

Koszovóba 109 országból, míg Moldovába 103 országból lehet ily módon érkezni.

Jereván

A legtöbb európai ország ennél szigorúbb, és 92 országba kínál vízummentességet vagy érkezéskori vízumot. Harmincöt európai állam áll holtversenyben a 45. helyen áll a ranglista közepén, aminek oka főleg a közös schengeni szabályozásban keresendő.

Eszerint a lista szerint az Egyesült Arab Emírségek útlevele a legerősebb, amellyel 180 országba lehet vízummentesen vagy érkezéskor kapott vízummal utazni, míg legalul Afganisztánt találjuk, amelynek polgárai mindössze 38 helyre tehetik meg ugyanezt.

Az Indexből az is kiderül, hogy a legnyitottabb országok lazaságát ritkán viszonozzák: az etióp utazók például csak 53 országba kapnak vízummentességet. Ugyanakkor Vanuatuban tavaly nőtt az utazási szabadság, de ez általában is elmondható a világról, mert az idén átlagosan tizenhattal több országba lehet bejutni útlevéllel.

A rangsorokat illetően érdekes összefüggésekre világít rá azoknak az országoknak a listája, ahonnan egyetlen légitársaság sem léphet be az Unió területére.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

vízum | Passport Index | örményország | útlevél

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram