Close
Európa mesebeli kisvárosai olyanok, mintha a Grimm testvérek tervezték volna őket

Európa mesebeli kisvárosai olyanok, mintha a Grimm testvérek tervezték volna őket

Világvégi, hóval borított falvaktól kezdve a sziklafalba vájt, fehérre meszelt kivárosokig, minden európai úti cél rejt valami mesebeli varázslatot.

Setenil de las Bodegas, Spanyolország

Csodálatos olajfaligetek között fekszik Setenil de las Bodegas, egy sziklába vájt 12. századi város, mely az elmúlt években a turizmusnak köszönhetően szabályosan újjáéledt. A helyreállított barlangházak ma elegáns Airbnb-knek és butikoknak adnak otthont, de föld alatti borozók, éttermek és helyi termékeken alapuló élelmiszerboltok is megtalálhatók bennük.

Mindenképpen érdemes megkóstolni a sopa cortijerát, ami egy paradicsomból és paprikából készült leves, spárgával, pácolt sonkával és buggyantott tojással tálalják.

Alberobello, Olaszország

Puglia egyik legcsodálatosabb ékszerdoboza Alberobello, ahol több mint ezerötszáz darab henger alakú, fehérre meszelt ház sorakozik. A szokatlan lakások pontos eredete nem ismert, de feltehetőleg a 14. században épültek.

Egyes történészek úgy vélik, hogy ezek a habarcs nélküli házak a késő középkorban is népszerűek voltak, mivel könnyen szét tudták szedni őket, hogy elkerüljék az adófizetést. Az ikonikus épületek ma is lakóhelyként szolgálnak, valamint éttermek, panziók és szuvenirüzletek találhatók bennük.

Velika Planina, Szlovénia

A szlovéniai Kamnik-Savinja Alpokban fekvő Velika Planina Európa egyik utolsó, hagyományos pásztorfalva.

A hófödte csúcsok alatt kialakított kunyhótelepülés akár Tolkien Középföldéje is lehetne, miközben Narniát is megidézi.

A látogatókat egy sífelvonó viszi fel a településre, de egy gyönyörű kirándulóút is felvezet a pásztorokhoz. Ha pedig ott járunk, nem szabad kihagyni a kézműves sajtokat, valamint érdemes megkóstolni a túrógombócukat is.

Bamberg, Németország

1993 óta az UNESCO Világörökség része, mivel Bamberg Európa egyik legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt óvárosával büszkélkedhet. A bajor város a Regnitz-folyó mentén épült, ősi csatornák és középkori kőhidak keresztezik, szűk macskaköves utcái és díszes barokk épületei pedig mindenkit elvarázsolnak.

Bamberg óvárosát leginkább gyalog vagy kerékpárral lehet felfedezni, így a város híres sörét, a rauchbiert is megkóstolhatjuk.

Reine, Norvégia

Reine egy háromszáztizennégy lakosú falu, Reinebringen gránitcsúcsainak lábánál fekszik. A túrázók legszívesebben nyaranta látogatják, a városka nyugodt, kristálytiszta lagúnája mellett található halászkunyhók azonban akkor a legmeseszerűbbek, amikor a hófödte táj átöleli.

Ha pedig ehhez hozzávesszük az északi fény látványát és a fjordok kékségét, nem lepődünk meg azon, hogy az utazók nemcsak Európa, de a világ egyik legszebb pontjának tartják Reine-t.

Castle Combe, Anglia

A 16. századi település egykor a brit gyapjúkereskedelem egyik központja volt. A Combe-kastély tökéletes kiindulópont a környék felfedezéséhez, hiszen számos erdei ösvény indul onnan.

A tűz mellett sült marhahúst fogyaszthatunk vörösboros mártással, és megkóstolhatjuk az ország egyik legpatinásabb kézműves sörét vagy legfinomabb teáját is.

Európa gazdag történelmi örökségének köszönhetően csodás kastélyokkal is bővelkedik, melyeket mindig valamilyen különleges misztikum övez, hiszen ott találkoznak a mesék, a romantikus történetek, az epikus csaták és a királyságokat övező rejtélyek. A szálláskereső Cheaprooms.co.uk pedig friss felmérést készített arról, hogy melyek azok a városok, ahol a legtöbbet kell fizetni a szállodai tartózkodásért. A Grimm meséket megidéző városok nem szerepelnek a tízes listán.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash)

városnézés | Európa | utazás | város | kisfalvak

FOLYTASD EZZEL

Egy uszoda megkérdezte a vendégeket, hogy hajlandók-e otthon zuhanyozni

Ennél halloweenibb hangulatú szállást keresve sem találnánk az Airbnb-n

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram