Igen rangos díjat kapott az Erdélyt átszelő 1400 kilométeres túraút

A több erdélyi megyét átszelő turistaút, a Via Transilvanica is szerepel az Európai Bizottság és az Europa Nostra egyesület idei kitüntetettjei között, továbbá egy másik, a Duna-delta megőrzésére irányuló romániai projektet is díjaztak.

Az Európa Nostra-díjak idei kitüntetettjeit kedden jelentette be az Európai Bizottság és a kétszáz civil szervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra egyesület. Az Európai Unió műemlékvédelmi díjában idén huszonegy ország harminc létesítménye részesült, közülük kettő romániai – írta honlapján a szervezet.

A díjakat öt kategóriában osztják ki évente, a közösségi felelősségvállalás

a műemlékvédelem terén kategóriában a tavaly ősszel megnyitott erdélyi turistaút,

a Via Transilvanica is részesült.

Egy, a Duna-delta hagyományos világának megőrzésére irányuló projekt – Pathfinders of the Waters – oktatás kategóriában részesült elismerésben. A News.ro hírügynökség szerint az egykori világbajnok román kenus, Ivan Patzaichin alapítványa által működtetett projekt a halászbárkát állítja középpontjába és a Duna-delta értékeit, hagyományos életmódját népszerűsíti a gyerekek körében.

A hivatalosan kedden bejelentett idei Europa Nostra-díjakat szeptember 28-án adják át Velencében.

Az ezernégyszáz kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat tavaly ősszel nyitották meg, Erdélyt északkeletről délnyugatra szeli át,

gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral is bejárható.

A kezdeményező Tasuleasa Social Egyesület korábban közölte, hogy kiépítésével a faluturizmust kívánja fejleszteni, és hozzáférést biztosítani az utazóknak az érintett helyi közösségekhez és történeteikhez, hogy ezáltal is segítse a fenntartható és felelősségteljes fejlődésüket.

A túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át. Kiépítésén négy éven át több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye négyszáz településén. A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg.

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

turistaút | túra | erdély | székelyföld | via transilvanica

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom