Close
Ez az európai ország ad a legkönnyebben állampolgárságot

Ez az európai ország ad a legkönnyebben állampolgárságot

Az uniós országok 2021-ben rekordszámban adtak új állampolgárságot, összesen 827 300 embernek, akiknek 85 százaléka az unión kívülről érkezett.

A legtöbb új állampolgárt Spanyolország könyvelte el, ami 144 800 új embert jelentett. Ezután Franciaország és Németország következik 130 ezer új polgárral, majd Olaszország 121 500-zal és Svédország 89 400-zal.

Svédország azonban az arányokat tekintve az első helyen áll, minden száz, eredetileg nem svéd rezidensre tíz állampolgárság jutott.

Hollandiában 5,4, Romániában 4,6, Portugáliában 3.7 és Belgiumban valamint Spanyolországban 2,7 ez a szám.

Ezzel szemben Litvánia mindössze 0,2, Lettország 0,3, Észtország 0,5, Csehország, Horvátország és Szlovákia pedig 0,7 állampolgárságot adott száz rezidensenként.

Ugyanakkor a legtöbb ország több állampolgárságot adott, mint az előző években: Franciaország például 43 900-zal, mint 2020-ban. Németország plusz 18 800, Spanyolország további 17 700, Svédország további 9 200, Ausztria pedig további 7200 polgárt fogadott be.

Olaszországban ezzel szemben 10 300-al kevesebben kaptak állampolgárságot, mint az előző évben.

A helyi népességhez viszonyított arányokat tekintve szintén Svédország vezet, ahol ezer svédre 8,6 új állampolgár jut, majd Luxembourg következik 7,8-cal és Hollandia 3,6-tal.

Európa új állampolgárainak többsége Marokkóból és Szíriából érkezett, ezután az Olaszországban állampolgárságot szerző albánok következnek, majd román, török, brazil, algériai és ukrajnai polgárok követik őket. Az új állampolgárok átlagéletkora 32 év.

A minap arról is írtunk, hogy melyik európai országba léphetnek be a legtöbben vízum nélkül.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

legkönnyebb | ország | svédország | európai unió | állampolgárság

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram