Van az utazóknak egy csoportja, amely nem akar messzire menni, de szívesen marad több időt

Az Eurostat felmérést készített arról, hogyan utaznak az Európai Unió tizenöt év feletti lakosai, és különös hangsúlyt fektetett az idősebbek igényeire.

A 2022-re vonatkozó adatok szerint az emberek mindössze harmincnyolc százaléka nem utazott sehová, vagyis egyetlen éjszakát sem töltött távol az otthonától személyes célból. A korcsoportokat tekintve a hatvanöt év felettiek utaznak a legkevesebbet, ennek a korosztálynak több mint a fele (ötvenöt százaléka) nem utazott sehová. A legaktívabbak ezzel szemben a huszonöt-harmincnégy évesek, akiknek csak huszonkilenc százaléka nem mozdult ki.

A hatvanöt év felettiek legszívesebben belföldre utaznak (hetven százalékban), és hosszabb időt (átlagosan 6,3 éjszakát) töltenek pihenéssel, miközben az esetek többségében (ötvenhárom százalékában) nem a bérelhető szálláshelyeket választják.

Ők ragaszkodnak a legkevésbé a főszezonhoz, a vendégéjszakák ötvennyolc százalékát az elő- és utószezonban (márciustól júniusig és szeptembertől novemberig) töltötték el, míg a tizenöt és hatvannégy év közöttiek inkább a csúcsszezonban, júliusban és augusztusban veszik nyakukba a világot.

Az idősebb turistákat elsősorban (negyvenegy százalékban) egészségügyi okok tartják vissza attól, hogy kimozduljanak, míg a fiatalabbak közül csak kilenc százalék említette ezt az okot. De a hatvanöt év felettiek között az utazási motiváció is csökkenni látszik, harmincnégy százalékuk ezért nem indult el vakációzni. A tizenöt és hatvannégy év közötti korosztálynak csak a húsz százaléka nem érdeklődött az utazás iránt. Őket inkább anyagi okok kényszerítik otthonmaradásra (negyvennégy százalékban), míg a hatvanöt év feletti nem utazóknak csak huszonnyolc százaléka hivatkozott pénzügyi megfontolásokra.

Nemrég azt is megtudtuk, hogy Magyarországon az emberek hányszor terveznek utazni egy évben.

(Forrás: Eurostat, képek: Getty Images)

Európa | nyugdíjasok | idős | utazás | európai

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Ezeket veszik észre rögtön a légiutas-kísérők, amikor az utas beszáll a gépbe

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom