Mi történt az elő- és utószezonnal? Már nem biztos, hogy jobban megéri ekkor utazni

Régebben, ha az ember kevésbé költségesen akart utazni, megvárta az őszt, amikor olcsóbbak lettek a repülőjegyek és a szállodák a nyári csúcsszezonhoz képest. De vajon mennyire igaz ez manapság is?

A nyaranta szaporodó hőhullámok, a növekvő tömeg és a magas árak miatt egyre többen döntenek úgy, hogy a főszezonon kívül utaznak: így lassan ez az időszak is egyfajta főszezonná változik.

Jack Ezon, a New York-i székhelyű Embark Beyond utazási iroda alapítója szerint a szeptember az új augusztus. Mint mondja, ügyfeleik közel egyharmada, akik eddig rendszeresen júliusban és augusztusban utaztak a Földközi-tengerhez, júniusra, szeptemberre vagy októberre időzítették át a nyaralást, és ezzel párhuzamosan a nyári árak is átcsúsznak a holtszezonba.

Egyedül az iskolakezdés szab gátat az utazókedvnek, de az őszi visszaesés ezzel együtt sem olyan látványos, mint korábban volt, ami a távmunka és a rugalmas munkarend elterjedésének is köszönhető. Az Expedia friss utazási előrejelzése szerint az őszi utazók hetven százaléka gyermek nélküli felnőtt.

Mint Matt Berna, az Intrepid Travel globális utazásszervező cég amerikai kontinensért felelős elnöke elmondta, idén az őszi és tavaszi foglalások ötvenhat, illetve hetven százalékkal nőttek a pandémia előttiekhez képest.

Üzleti szempontból persze megéri minél kisebbre csökkenteni a holtszezont és a foglalásokban tapasztalható hullámvölgyeket, ezért sok úti cél igyekszik egész évben csábítani a turistákat.

Összességében úgy tűnik, hogy a holtszezon sok helyen néhány hétre illetve napra korlátozódik, és ha ilyen ajánlatokat szeretnénk kifogni, érdemes lehet például novemberre illetve december első két hetére tervezni az utazást vagy január-februárra, már ha nem síelni készülünk.

Aki harminc-ötven százalékkal olcsóbban és tömeg nélkül akarja felfedezni Rómát, annak ideális időszak lehet a január, míg a Comói-tónál található Grand Hotel Tremezzo októbert ajánlja, amikor jó az idő, és a főszezoni árak körülbelül a felükre csökkennek (egy éjszaka ilyenkor 825 dollárnál kezdődik, míg nyáron 1870-nél).

Emellett érdemes szem előtt tartani, hogy több hotelben is a hét közepén, a hétfőtől csütörtökig tartó időszakban találjuk a legalacsonyabb árakat télen és kora tavasszal.

A hőhullámok nemcsak az utazás idejére, de helyszíneire is hatással vannak. Ha viszont nem mondanál le a kora őszi kiruccanásról, ajánlunk négy gyönyörű és megfizethető úti célt.

(Forrás: New York Times, képek: Unsplash, Getty Images)

holtszezon | főszezon | utazás | árak | utószezon

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom