Így lehet igazán megismerni az inkák szent völgyét Peruban

A luxus igazából azt jelenti, hogy megvan a lehetőség leállni. Újra felvenni a kapcsolatot a természettel, megismerkedni más emberekkel, de mindenekelőtt saját magaddal. Ezt Gonzalo Undurraga, a kalandorientált utazási iroda, a chilei Explora alapítója és elnöke mondta. És mennyire igaza van!

Egy olyan világban, ahol minden a számítógép, az e-mail, a közösségi média és az okostelefon körül forog, nagyon nehéz akár csak egy pillanatra is megállni és kikapcsolni. Mármint a gépeket és az agyunkat egyaránt. Kevesen tehetik meg, hogy egyszer csak lecsapják a laptopjukat, és a következő pillanatban már távol a nagyváros zajától, 3700 méter magasságból néznek körbe a világ tetején.

Nagyjából ehhez hasonló impressziók létrehozásában segít az Explora, amely az elmúlt huszonöt évben Dél-Amerika legvarázslatosabb helyeire vitte el a jelentkezőket Patagóniától kezdve a Húsvét-szigeteken át az Atacama sivatagig.

Valamennyi úti cél egyedi élményeket tartogat az utazónak. Undurragáék évekig tanulmányozták a különböző kultúrákat, hogy megértsék, és ezáltal hozzásegítsék a kalandorokat ahhoz, hogy a legeredetibb módon fedezzék fel az olykor misztikus területeket (és a legkényelmesebben is, mert az Explora minden foglalást intéz, és sok segítséget ad a részletes programfüzettől kezdve a térképekig).

A Peruban található Szent Völgy az egyik legizgalmasabb desztinációjuk.

Miután megérkeztünk az országba, Cusco városából bő egyórányi buszozással juthatunk el a Machu Picchu tágabb térségébe, az Urubamba folyó zöldellő medencéjébe, az inkák Szent Völgyébe. A táborba.

A Valle Sagrado Hotelben azonban kicsit másféle kiszolgálást kap a vendég, mint egy nagyvárosi többcsillagos szállodában: a szobákban nincs tévé, internet, de még minibár sem (medence, spa, pezsgőfürdő, jógaterem és étterem azért akad), méghozzá kimondottan azért, hogy ne a hotelben töltse el az értékes időt, és inkább odakint foglalja le magát.

Ahogy a szálloda igazgatója mondja, a legjobban akkor érzik magukat, ha ebédidőben senki sem ül az étteremben, mert ez azt jelenti, hogy minden vendég a környék csodáival ismerkedik.

Ilyen például a  közepes erősségű túraútvonalnak mondott, hét kilométer hosszan, morózus kaktuszokkal, néhol meredek lejtőkkel és leírhatatlan panorámával kísért Racchi, melyet megérkezésünk és becsekkolásunk után szinte egyből teljesítenünk kell. Keményen hangzik, de egy többórás repülés után kiváló lehetőség a jetlag eltüntetésére (arról nem beszélve, hogy a túra végén sörrel, sajttal és rágcsálnivalóval jutalmaznak).

Ez azonban csupán a bemelegítés. A második nap irány Cuper Alto, ahol a kézműves mesterség helyi legjobbjaival lehet megismerkedni, majd az ókori lépcsőkön haladva következhet a historikus Chinchero városa, hogy elmerüljünk kicsit az inkák történelmében. Harmadik nap kerékpárra pattanunk, és Quencóból indulva kanyargós, hegyi utakon, cseppet sem veszélytelen körülmények között tekerve fárasztjuk le magunkat és gyűjtjük az emlékeket.

A negyedik nap a turistáskodásé, de nem ajándékboltokba és múzeumokba vezet az Explora által kijelölt festői út, hanem például Moray régészeti lelőhelyeire, vagy az elképesztően látványos, lépcsőzetes elrendezésű teraszaival csalogató Salineras sófarmra, ahol láthatjuk, hogyan cipelik a munkások az ötven kilós sózsákokat. Ha még bírjuk, az ötödik napon tetőzhet az élmény: indul a túra a 4400 méter magasban lévő Llocla hegyre, hogy kis hegyi gazdaságok életébe pillantsunk bele, békésen legelésző alpakákkal barátkozzunk, és persze élvezzük a tiszta levegőt, no meg a megkapó panorámát.

Egy ilyen túra végén annyi inger éri az utazót, annyi emberrel és emberi sorssal ismerkedik meg, hogy úgy érzi, nem öt napot, hanem legalább két hetet töltött el ott.

Az Explora többlépcsős élményt kínál a harmincas New York-i startuppertől a hatvanas ausztrál nyugdíjasig mindenkinek, és ahogy az egyik résztvevő fogalmazott: minél magasabbra mész, annál emlékezetesebb az egész. Ehhez hozzájárul a szívélyes fogadtatás, valamint a szakértő, elkötelezett és felkészült személyzet, melynek tagjai mindent aprólékosan megterveznek, és akiktől tényleg bármit meg lehet kérdezni a vidékkel kapcsolatban, legyen az a talaj színének oka, vagy hogy hol érdemes kávét inni. Teljesen más szintjét kínálják a vezetett túráknak. Olyat, amit soha nem felejtünk el, ha már végigjártunk velük.

Ez is érdekelhet:

Che Guevara nyomában jártunk ötezer kilométeren át a mitikus Ruta 40-en

Ez az az út, ahol az ember magába szívhatja Dél-Amerika lelkét, és amely kinyitja a szívét.

(Fotók: Mrporter.com, Unsplash)

utazás | inkák | dél-amerika | túra | explora

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom