Close
Új tényező alapján változik jövőre a járatok extraprofitadója

Új tényező alapján változik jövőre a járatok extraprofitadója

Jövő év elejétől megváltozik a légitársaságok extraprofitadója, amit a Magyarországról induló utasonként számolnak fel.

A kormány júniusban vezette be az új adót, amelynek összege jelenleg Európán belül 3900, azon kívül 9750 forint utasonként. A most közzétett módosítás szerint a díj mértéke nemcsak az úti céltól, hanem a repülőgép egy ülésre vetített károsanyag-kibocsátásától is függ majd, amelyet három kategóriába sorolnak: 10 és fél kilogrammnál alacsonyabb, 10 és fél kilogramm valamint 17 és fél kilogramm közé esik, 17 és fél kilogrammnál nagyobb.

A legalacsonyabb kategória esetében a fizetendő hozzájárulás mértéke bizonyos úti célok esetében a mostaninál kisebb lesz, a középső kategóriánál változatlan marad, míg a legszennyezőbb utak esetében már jelentősen emelkedik.

Az új számítás szerint így fognak kinézni az egyes kategóriákra eső összegek: Ha az Európai Unió valamelyik tagállamába, Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába, Izlandra, Koszovóba, Liechtensteinbe, Moldovába, Monacóba, Montenegróba, Nagy-Britanniába és Észak-Írországba, San Marinóba, Svájcba, Szerbiába, Norvégiába, vagy Ukrajnába indul a járat, akkor 2700, 3900 illetve 5100 forint az adó mértéke kategóriánként, a fenti országokon kívüli úti célok esetén pedig 6800, 9750 és 12 700 forint a fizetendő összeg.

Ez a rendszer arra ösztönözheti a légitársaságokat, hogy az új generációs hajtóművekkel felszerelt, alacsonyabb károsanyag-kibocsátású repülőgépeket használják magyarországi bázisaikon, illetve az innen induló járataikon.

Úgy tűnik, a környezettudatosság egyre nagyobb szerepet kap az emberek utazási döntéseiben, és a légitársaságok is igyekeznek megfelelni ennek.

(Forrás: Airportal, képek: Getty Images)

extraprofitadó | légitársaság | szén-dioxid-kibocsátás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram