Ezek a világ legjobb fánkjai

Szalagos, töltött, amerikai, csöröge – legyen szó bármelyikről, mindegyik fánkot imádjuk. Körbenéztünk a világban, melyek a legnépszerűbb édességek, egynek pedig még a receptjét is eláruljuk!

Sufganiya

Az izraeli fánkot hagyományosan zselével töltik meg, de az utóbbi években egyre gyakrabban kapott különleges, alternatív ízvilágot, például pezsgőkrém, pisztácia vagy halva hozzáadásával.

Balushahi

Az Észak-Indiában, Pakisztánban és Nepálban készült balushahi különlegessége, hogy joghurttal készül, így még könnyebb, légiesebb állagú.

Oliebollen

A holland fánk mazsolával, aszalt ribizlivel, almával vagy kandírozott citrushéjjal készül, és általában karácsony környékén fogyasztják.

Churros

Az égetett tészta alapú édességek nem klasszikus fánkok, mégis csak imádni lehet őket. Mexikóban gyakran krémes tölteléket kapnak, Spanyolországban pedig csokoládékrémes mártogatóssal kínálják.

Beignet

Az egyik tipikus amerikai fánk a doughnut mellett a beignet, amelyet elsősorban New Orleansban és környékén készítenek. Hatalmas adag porcukorba forgatják a kisült fánkocskákat, melyeket aztán tejeskávé kíséretében fogyasztanak el.

Így készítsd el a holland fánkot!

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 3,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg mazsola
  • 1 nagy alma
  • 1 csomag porélesztő
  • 17 dkg margarin
  • 1 púpozott kávéskanálnyi fahéj
  • 1 csipetnyi só

Elkészítés:

  1. A mazsolát forrázzuk le, és hagyjuk, hogy kissé megszívja magát a vízzel! Az almát hámozzuk meg, és daraboljuk egészen apró kockákra!
  2. A lisztet az élesztővel, a cukorral és a meglangyosított tejjel, valamint egy csipet sóval egy nagy keverőtálba tesszük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, az olvasztott margarint, az almát és a lecsöpögtetett mazsolát. Alaposan átdolgozzuk, letakarjuk, és langyos helyen egyórán át kelesztjük.
  3. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a megkelt tésztát evőkanállal adagolva szaggatjuk ki. Amikor a fánkocskák átsültek, szedjük át papírtörlőre, majd hempergessük meg fahéjas porcukorban!

Karanténdesszertek

Ha már végképp nem tudjuk mivel kitölteni a karantén idejét, érdemes valami igazán különleges, új elfoglaltságot találnunk. Ilyen lehet például a macaronkészítés, ami bár pepecs munka, a végeredmény kárpótolni fog bennünket az erőfeszítésekért. A világ legegyszerűbb almás süteményét a kezdő szakácsok is nyugodtan bepróbálhatják. Fáradtság ellen jöhet a világ legegyszerűbb energiagolyója, amelyhez mogyoróvajra, datolyára, zabra, étcsokoládéra és chiamagra van szükség. A végeredmény pedig egy életmentő nassolni való, tele értékes rostokkal, fehérjével és egészséges zsírokkal.

(Fotók: Getty Images)

nagy sztori | fánk | churros | farsang | recept

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom