Close
Ezek lesznek a legmenőbb munkák a távoli (?) jövőben

Ezek lesznek a legmenőbb munkák a távoli (?) jövőben

A jövő homályos, titokzatos és sejtelmes, mivel senki sem tudja, hogyan fog kinézni a világ tíz, húsz vagy ötven év múlva. Arról is maximum csak tippjeink lehetnek, milyen állásinterjúra jelentkeznek majd a gyermekeink vagy az unokáink. Erről számos spekulációt lehetett már olvasni, melyek legtöbbje nem feltétlenül légből kapott, hanem a mai trendekre épülő tudományos kutatások és következtetések eredménye. Ezekből mutatunk be néhányat, vagyis íme hat munkakör, amelyre sok-sok cv-t kapnak majd a jövő hr-esei!

Űr-idegenvezető

Négy évvel ezelőtt egy folyóirat azt jósolta, hogy 2022-ben nagyjából tízmilliárd dollárért már letelepedhetünk a Holdon.

Ugyan nem ismerjük az űrkutatás jelenlegi helyzetét, de mostani állás szerint elég nehéz elképzelni, hogy másfél év múlva holdlakosként bámuljuk távcsővel a Földet.

Egy húszmillió dolláros retúrjeggyel viszont felugorhat körülnézni a nemzetközi űrállomáson, aki megengedheti ezt magának. Alighanem már most szükség lenne olyan guide-okra, akik ismerik a helyet és körbevezetik az űrturistát, ha pedig a közeljövőben a holdutazás is elérhetővé válik, még több idegenvezetőt kell kiképezni.

Digitálisadat-eltávolító

Bárkivel előfordul, hogy egy kevésbé átgondolt pillanatában olyat oszt meg az interneten, amit normális körülmények között nem tenne.

Jon Brodsky, a Finder.com menedzsere szerint a Z generáció anélkül nő fel, hogy tudatában lenne a digitális lábnyom okozta következményeknek. Amint eme generáció képviselői bekerülnek a munkaerőpiacra, szükség lehet olyan specialistákra, akik törlik a rájuk nézve terhelő adatokat, melyek befolyásolhatják a jövőbeli lehetőségeiket.

Robottréner

A robotok itt vannak, és hamarosan elveszik a munkánkat. Ez mondjuk még messze van, ráadásul a gépek közel sem tökéletesek. Szükségük van például emberi beavatkozásra, hiszen irányítani és képezni kell őket.

Az oktatók megtanítják nekik az alapdolgokat a sétától a beszélgetésig, esetleg megértetik velük a bonyolult emberi érzelmeket. Csak nehogy aztán öntudatra ébredjen a Skynet!

Önvezetőautó-szerelő

Bár egyes autók képesek bizonyos körülmények között emberi sofőr nélkül haladni, magukat megjavítani még nem tudják.

Ugyan messze van a forgalomba állításuk időpontja, de tény: kellenek majd olyan szakemberek, akik értenek az önvezető autókhoz.

Drónvezető

Mennyire menő már az irodában ülve, kényelmes körülmények között eljuttatni egy csomagot a rendeltetési helyére, nem?! A jövő a szállító drónoké és az önvezető kamionoké. Hamarosan kimennek a divatból a teherautó-sofőrök, és a helyüket átveszik a drónokat irányító pilóták.

Zach Howard, a Nonstop Brokerage Inc. üzletfejlesztési menedzsere szerint a szállításért felelős drónok a hétköznapi technológia részévé válnak, tehát a kézbesítő és szállítmányozó cégeknek egy teljes drónflottát kell alkalmazniuk. Ehhez pedig képzett pilótákat fognak felvenni.

Virtuális valóság-tervező

A vr-headsetek már a mindennapjaink részei, de a virtuális valóság iránti kereslet hamarosan az egekbe szökhet.

Ezek a kitalált kalandok megkövetelik a programozóktól és a dizájnerektől az újabb és újabb izgalmakat, a folytonos megújulást és kreativitást, szóval, a közeljövőben további képességek elsajátítására van szükség a fantáziavilágok megalkotásához.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Reader’s Digest, fotók: Unsplash, Pixabay)

jövő | állás | munka | nagy sztori | munkakör

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram