Close
Ezek lesznek a legmenőbb munkák a távoli (?) jövőben

Ezek lesznek a legmenőbb munkák a távoli (?) jövőben

A jövő homályos, titokzatos és sejtelmes, mivel senki sem tudja, hogyan fog kinézni a világ tíz, húsz vagy ötven év múlva. Arról is maximum csak tippjeink lehetnek, milyen állásinterjúra jelentkeznek majd a gyermekeink vagy az unokáink. Erről számos spekulációt lehetett már olvasni, melyek legtöbbje nem feltétlenül légből kapott, hanem a mai trendekre épülő tudományos kutatások és következtetések eredménye. Ezekből mutatunk be néhányat, vagyis íme hat munkakör, amelyre sok-sok cv-t kapnak majd a jövő hr-esei!

Űr-idegenvezető

Négy évvel ezelőtt egy folyóirat azt jósolta, hogy 2022-ben nagyjából tízmilliárd dollárért már letelepedhetünk a Holdon.

Ugyan nem ismerjük az űrkutatás jelenlegi helyzetét, de mostani állás szerint elég nehéz elképzelni, hogy másfél év múlva holdlakosként bámuljuk távcsővel a Földet.

Egy húszmillió dolláros retúrjeggyel viszont felugorhat körülnézni a nemzetközi űrállomáson, aki megengedheti ezt magának. Alighanem már most szükség lenne olyan guide-okra, akik ismerik a helyet és körbevezetik az űrturistát, ha pedig a közeljövőben a holdutazás is elérhetővé válik, még több idegenvezetőt kell kiképezni.

Digitálisadat-eltávolító

Bárkivel előfordul, hogy egy kevésbé átgondolt pillanatában olyat oszt meg az interneten, amit normális körülmények között nem tenne.

Jon Brodsky, a Finder.com menedzsere szerint a Z generáció anélkül nő fel, hogy tudatában lenne a digitális lábnyom okozta következményeknek. Amint eme generáció képviselői bekerülnek a munkaerőpiacra, szükség lehet olyan specialistákra, akik törlik a rájuk nézve terhelő adatokat, melyek befolyásolhatják a jövőbeli lehetőségeiket.

Robottréner

A robotok itt vannak, és hamarosan elveszik a munkánkat. Ez mondjuk még messze van, ráadásul a gépek közel sem tökéletesek. Szükségük van például emberi beavatkozásra, hiszen irányítani és képezni kell őket.

Az oktatók megtanítják nekik az alapdolgokat a sétától a beszélgetésig, esetleg megértetik velük a bonyolult emberi érzelmeket. Csak nehogy aztán öntudatra ébredjen a Skynet!

Önvezetőautó-szerelő

Bár egyes autók képesek bizonyos körülmények között emberi sofőr nélkül haladni, magukat megjavítani még nem tudják.

Ugyan messze van a forgalomba állításuk időpontja, de tény: kellenek majd olyan szakemberek, akik értenek az önvezető autókhoz.

Drónvezető

Mennyire menő már az irodában ülve, kényelmes körülmények között eljuttatni egy csomagot a rendeltetési helyére, nem?! A jövő a szállító drónoké és az önvezető kamionoké. Hamarosan kimennek a divatból a teherautó-sofőrök, és a helyüket átveszik a drónokat irányító pilóták.

Zach Howard, a Nonstop Brokerage Inc. üzletfejlesztési menedzsere szerint a szállításért felelős drónok a hétköznapi technológia részévé válnak, tehát a kézbesítő és szállítmányozó cégeknek egy teljes drónflottát kell alkalmazniuk. Ehhez pedig képzett pilótákat fognak felvenni.

Virtuális valóság-tervező

A vr-headsetek már a mindennapjaink részei, de a virtuális valóság iránti kereslet hamarosan az egekbe szökhet.

Ezek a kitalált kalandok megkövetelik a programozóktól és a dizájnerektől az újabb és újabb izgalmakat, a folytonos megújulást és kreativitást, szóval, a közeljövőben további képességek elsajátítására van szükség a fantáziavilágok megalkotásához.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Reader’s Digest, fotók: Unsplash, Pixabay)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom