Valójában ezért könnyezünk hagymaaprítás közben

A vöröshagyma pucolása és aprítása során gyakran könnyezünk. A problémával azonban nem vagyunk egyedül. A Google statisztikái szerint a „hogyan vágjunk hagymát sírás nélkül” kifejezésre összesen 2,3 millió keresési találatunk lehet. Cikkünkkel most ezt a sort tovább bővítjük.

Miért sírunk hagymaaprítás közben?

A reakciónknak tudományos oka van. A hagyma aprítása során szulfoxidok és enzimek szabadulnak fel, amelyek kölcsönhatásba lépnek és egy különleges gázt hoznak létre. Amikor ez a felszabaduló gáz a szemünkbe áramlik, reakcióba lép a könnyel, és kénsavat, valamint további irritatív anyagokat kezd el termelni, ami a könnyezéshez vezet.

Minél nagyobb koncentrációban tartalmazza a hagyma ezeket az enizmeket, annál jobban fogunk könnyezni, miközben daraboljuk.

Hogyan csökkenthetjük a könnyezést, ha hagymával dolgozunk?

1. Használjunk éles kést, így kevesebb enzim szabadul fel és kevesebb könny is keletkezik.

2. Jó megoldás, ha a vöröshagymát aprítás előtt harminc percre a fagyasztóba tesszük. A hideg ugyanis leállítja a kémiai reakciókat.

3. Védjük a szemünket, akár búvárszemüveggel is, ráadásul ezt viselve még a kedvünk is jobb lesz.

4. Adjunk a vöröshagymához egy kis savat citromlé vagy ecet formájában. Ez ugyanis megváltoztatja a pH értékét és megakadályozza az enzim felszabadulását.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

könnyzés | hagyma | tipp | aprítás | trükk

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom