A vöröshagyma pucolása és aprítása során gyakran könnyezünk. A problémával azonban nem vagyunk egyedül. A Google statisztikái szerint a „hogyan vágjunk hagymát sírás nélkül” kifejezésre összesen 2,3 millió keresési találatunk lehet. Cikkünkkel most ezt a sort tovább bővítjük.
Miért sírunk hagymaaprítás közben?
A reakciónknak tudományos oka van. A hagyma aprítása során szulfoxidok és enzimek szabadulnak fel, amelyek kölcsönhatásba lépnek és egy különleges gázt hoznak létre. Amikor ez a felszabaduló gáz a szemünkbe áramlik, reakcióba lép a könnyel, és kénsavat, valamint további irritatív anyagokat kezd el termelni, ami a könnyezéshez vezet.
Minél nagyobb koncentrációban tartalmazza a hagyma ezeket az enizmeket, annál jobban fogunk könnyezni, miközben daraboljuk.
Hogyan csökkenthetjük a könnyezést, ha hagymával dolgozunk?
1. Használjunk éles kést, így kevesebb enzim szabadul fel és kevesebb könny is keletkezik.
2. Jó megoldás, ha a vöröshagymát aprítás előtt harminc percre a fagyasztóba tesszük. A hideg ugyanis leállítja a kémiai reakciókat.
3. Védjük a szemünket, akár búvárszemüveggel is, ráadásul ezt viselve még a kedvünk is jobb lesz.
4. Adjunk a vöröshagymához egy kis savat citromlé vagy ecet formájában. Ez ugyanis megváltoztatja a pH értékét és megakadályozza az enzim felszabadulását.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
trükk | magyarázat | tipp | hagyma | aprítás | könnyzés
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!