Valójában ezért könnyezünk hagymaaprítás közben

A vöröshagyma pucolása és aprítása során gyakran könnyezünk. A problémával azonban nem vagyunk egyedül. A Google statisztikái szerint a „hogyan vágjunk hagymát sírás nélkül” kifejezésre összesen 2,3 millió keresési találatunk lehet. Cikkünkkel most ezt a sort tovább bővítjük.

Miért sírunk hagymaaprítás közben?

A reakciónknak tudományos oka van. A hagyma aprítása során szulfoxidok és enzimek szabadulnak fel, amelyek kölcsönhatásba lépnek és egy különleges gázt hoznak létre. Amikor ez a felszabaduló gáz a szemünkbe áramlik, reakcióba lép a könnyel, és kénsavat, valamint további irritatív anyagokat kezd el termelni, ami a könnyezéshez vezet.

Minél nagyobb koncentrációban tartalmazza a hagyma ezeket az enizmeket, annál jobban fogunk könnyezni, miközben daraboljuk.

Hogyan csökkenthetjük a könnyezést, ha hagymával dolgozunk?

1. Használjunk éles kést, így kevesebb enzim szabadul fel és kevesebb könny is keletkezik.

2. Jó megoldás, ha a vöröshagymát aprítás előtt harminc percre a fagyasztóba tesszük. A hideg ugyanis leállítja a kémiai reakciókat.

3. Védjük a szemünket, akár búvárszemüveggel is, ráadásul ezt viselve még a kedvünk is jobb lesz.

4. Adjunk a vöröshagymához egy kis savat citromlé vagy ecet formájában. Ez ugyanis megváltoztatja a pH értékét és megakadályozza az enzim felszabadulását.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

magyarázat | trükk | aprítás | konyhai | tipp

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom