Ezt eszi a világ húsvétkor

A húsvétot az egész világon megünnepeljük, és minden nemzetnek megvan a maga gasztronómiai hagyománya, melyhez ezer szállal kötődik. Ezekből szemezgettünk.

Paraguay: chipas

Ezek a puha sült sajtok Paraguay legnépszerűbb street foodjai, de különösen sokat fogyasztják húsvétkor.

Igaz, olyankor maguk készítik el, ami tovább erősíti a családi kötelékeket, és megalapozza az ünnepi hangulatot.

Argentína: torta pascualina

A quiche-hez hasonlóan ez az argentin étel spenótot, ricottát és főtt tojást tartalmaz,

így nemcsak a húsvét egyik ikonikus alapanyagát, a tojást jeleníti meg, de még egészséges és tápláló is.

Oroszország: paskha

A piramis alakú étel tvorogból, fehér sajtból készül.

Az étel egyszerre szimbolizálja Jézus feltámadását, a húsvéti bárányt és az ünnep tisztaságát.

Egyesült Királyság: hot cross bun

A hot cross bun a nagypéntek és húsvét elengedhetetlen eleme.

A kelt tésztából készült étel tetején lévő bemetszés Jézus keresztre feszítését jeleníti meg, a tésztában használt fűszereket pedig Krisztus testének balzsamozásakor használták.

Libanon: maamoul

A maamoul egy édes, omlós tészta, amely datolyával, pisztáciával vagy dióval készül.

Libanonban húsvét vasárnapján és a vízkereszt ünnepén gyakran fogyasztják, általában karikára formázzák, hogy szimbolizálják Jézus töviskoszorúját.

Mexikó: capirotada

Mexikóban a nagyböjt idején és húsvét előtt ezt a fahéjjal, szegfűszeggel, mazsolával és sajttal készült kenyérpudingot fogyasztják kicsik és nagyok legnagyobb örömére.

Görögország: tsoureki

Ezt a fonott, dióval borított görög kenyeret általában a Krisztus vérét szimbolizáló vörös színre festett tojással szolgálnak fel.

Tojásmentes menüsor

Bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról.  A főtt tojás ugye kihagyhatatlan eleme a húsvéti asztalnak, de érdemes új megoldásokat kipróbálni a felhasználására, hiszen egészen különlegessé is tehető, ha megfelelő fűszerekkel, vagy további alapanyagokkal párosítjuk.

(Fotók: Getty Images)

nagy sztori | ételek | nemzetközi | gasztronómia | világ

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom