Ez volt az egyik legérdekesebb felfedezés a jachtlefoglalások során

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egy igen különleges tárgyra  bukkant az egyik lefoglalt jachton.

Ez pedig nem más volt, mint egy Fabergé-tojás, amelyet Lisa Monaco, az ország főügyész-helyettese az egyik legérdekesebb felfedezésnek nevezett, amelyet a szankciók miatti nyomozások során találtak.

A hajó, amelyet nemrégiben foglaltak le a Fidzsi-szigeteken, jelenleg a San Diegó-i öbölben dokkol, és bár a minisztérium nem árulta el, pontosan mely jachtról van szó, minden jel arra mutat, hogy a szóban forgó jármű

Szulejmán Kerimov orosz iparmágnás 325 millió dollárt érő, Amadea névre keresztelt, mintegy százöt méteres Lürssen megajachtja.

Fabergé-tojás I. György gyűjteményéből – illusztráció

Az orosz elnökhöz szorosan kötődő Kerimov egyike lehet azon maroknyi Fabergé-tulajdonosnak, akik nem nyilvánosan birtokolják a ritkaságot. A Fabergé ékszerészház 1885 és 1917 között mintegy 69 tojást készített az orosz királyi család és az elit tagjainak, ezekből a becslések szerint ma 57 létezik. A drágakövekkel kirakott ritkaságok ma már több tízmillió dollárt érnek.

Persze, nem ez volt az egyetlen értékes tárgy, amelyet az igazságügyi minisztérium a szankcionált orosz pénzemberek vagyonát célzó, KleptoCapture elnevezésű akciójának keretében lefoglalt, március óta több milliár dollár értékű vagyont koboztak el. A tervek szerint mindezt eladnák és az így szerzett bevételt Ukrajnának juttatnák, bár az eljárásnak jogi és politikai aggályai is vannak.

A jachtok egyelőre minden szempontból egyfajta jogi szürke zónában vannak, hogy miért, arról itt írtunk részletesen.

(Forrás: RobbReport, képek: Robbreport/Imperial, Getty Images)

jacht | usa | oroszország | oligarcha | orosz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom