A frissen sült péksütemény gondolatától mindenkinek jobban indul a reggele. A fahéjas csiga pedig hihetetlenül puha, édes, mázas, pontosan olyan, mint amire a tanév kezdetén kicsik és nagyok vágynak. Ráadásul a sütési fázist követően a mélyhűtőbe is betehető, elegendő esténként kivennünk egy darabot, hogy reggelre kiolvadva tökéletes tízórait csomagolhassunk.
Hozzávalók a tésztához:
- 3/4 csésze meleg tej
- 2 1/4 teáskanál por élesztő
- 1/4 csésze kristálycukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1/4 csésze sótlan vaj
- 3 csésze liszt
- 3/4 teáskanál só
A fahéjas töltelékhez:
- 2/3 csésze barnacukor
- 1 1/2 evőkanál őrölt fahéj
- 1/4 csésze sótlan vaj
A mázhoz:
- 12 dkg mascarpone
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 3/4 csésze porcukor
- 1/2 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítése:
- A tejet megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd összegyúrjuk. A tészta akkor jó, ha szép, fényes golyót tudunk belőle dagasztani, de még egy kissé ragacsos. Olajozott tálba tesszük, a tetejére egy kevés lisztet szitálunk, konyharuhával lefedjük, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
- Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Az olvasztott vajjal megkenjük úgy, hogy a szélein hagyunk egy üres csíkot. Egy kis tálban összekeverjük a barna cukrot és a fahéjat. Rászórjuk a vajjal megkent tésztára, majd a keveréket kissé beledörzsöljük a vajba.
- Szorosan feltekerjük a tésztát, a széleit visszahajtjuk és lezárjuk. Felkarikázzuk és a sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lefedjük a konyharuhával, és további 30-45 percig kelesztjük.
- A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük, a csigákat 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, adagolva a mélyhűtőbe is betehetjük.
- Elkészítjük a cukormázat. Egy tálban összekeverjük a mascarponét, a vajat, a porcukrot és a vaníliaaromát, majd az elkészült tekercsekre kenjük. Azonnal tálaljuk.
Ha nincs kedvünk saját magunk elkészíteni a friss péksüteményt, érdemes felkeresni az ország legjobbjait, akik semmit sem spórolnak ki a magas minőségű édes és sós reggeli finomságokból. Budapesten, a Vaj, Balatonfüreden pedig a Péklány kell, hogy felkerüljön a listára.
(Forrás: Abitious Kitchen, fotók: Pixabay)
fahéjas csiga | reggeli | csiga | recept | péksütemény | fahéj
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!