A repülés okozta stressz és a levegőben utazással járó különféle hatások befolyásolhatják az étvágyat és az ételek ízét, de a szakértők szerint van egy gyümölcs, aminek elfogyasztása után jobban érezzük majd magunkat a fedélzeten.
Dr. Rosie Godeseth, a Vitality orvosi igazgatóhelyettese azt ajánlja, hogy gazdag magnézium- és káliumtartalma miatt fogyasszunk banánt repülés közben.
Dr. Godeseth arra is rávilágított, hogy a repülés okozta stressz hogyan befolyásolhatja az éhségérzetet. A The Telegraphnak adott interjújában kifejtette: "Többeknél megzavarhatja az éhségérzetet szabályozó hormonokat, például a leptint. Az ízlelésre is hatással lehet, mivel az fedélzeti környezet tompítja az érzékszerveinket, mondjuk az utastér megvilágítása, a stressz és még a fedélzeti szórakoztatás is befolyásolhatja a dolgokat".
A hosszabb repülőútra készülőknek a dietetikusok azt tanácsolják, hogy könnyebb, egyszerűbb ételeket válasszanak. Érdemes kerülni a cukrot és korlátozni a fehérjebevitelt.
Felszállás előtt a lassabban felszabaduló energiát biztosító szénhidráttartalmú ételek jelentik az optimális választást, illetve Nmami Agarwal dietetikus szerint a repülés közbeni tökéletes nassolni való a banán.
"Tele van káliummal, ami szabályozhatja a vérnyomást, és segít enyhíteni a repülés közben fellépő izomgörcsöket" – mondja. "Ajánlható még a narancs is, mivel C-vitaminban gazdag, ami segít az immunitás erősítésében."
Agarwal erősen javasolja továbbá a zöld gyümölcsökkel, például zöld almával vagy kivivel és mandulatejjel kevert turmixot is, mert az sokat segít a hidratálásban a repülés ideje alatt.
Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben.
(Forrás: Express, fotók: Getty Images)
repülés | tipp | szakértő | fogyasztás | banán
Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is
Leáll a közlekedés, ma nem lehet átvonatozni Ausztriába Magyarországról
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!