Ettől a kínzó érzéstől félünk egyre többen, amikor elutazunk valahová

Egy kutatás szerint az utazók több mint egyharmada nehezen hagyja hátra a napi feladatait a nyaralása idejére. A felmérésben részt vevők többsége azzal az állandó nyomással szembesül, hogy figyelnie kell az okoseszközeire - hetvenhárom százalékuk konkrétan aggódik amiatt, hogy üzenetekről marad le, ha nem ellenőrzi a telefonját. Ez a nyugtalanság veszélyeztetheti a nyaralás minőségét.

– A pandémia utáni távmunka elterjedése még inkább súlyosbította a munkaeszközökkel történő állandó kapcsolatot, mivel a munkahelyi és a magánélet közötti határok továbbra is elmosódnak – mondta Todd Handcock, az utazással és biztosítással foglalkozó Collinson globális kereskedelmi igazgatója.

A bizonyos kínzó érzést, amely az utazókat az eszközeikhez kötve tartja, kikapcsolástól való félelemnek (fear of switching off), avagy FOSO-nak nevezték el. Ismerősen hangozhat, mivel hasonlít a FOMO-hoz, vagyis a élményből kimaradás félelméhez (fear of missing something).

Nem is olyan egyszerű kikapcsolni

– A látogatók nyüzsögtek és fényképeztek, miközben én voltam az egyetlen, aki a telefonjával volt elfoglalva, és próbált egy csendes sarkot találni a hívásfogadáshoz – mondta egy külföldi útjáról Jasper Chan turista a CNBC Travelnek. Dr. Cortney Warren okleveles klinikai pszichológus úgy írja le a FOSO-t,

mint azt az élethelyzetet, amikor az emberek szeretnének ugyan pihenni, de nehezen tudnak elszakadni a mindennapi kötelezettségek alól a pillanat megéléséhez.

– Ma már a világ több mint fele jelen van a közösségi médiában. A felnőttek többsége naponta legalább egy platformot ellenőriz, ez pedig függőséget okozhat – mondta Warren a CNBC-nek. A pszichológus úgy véli, a mindennapok felgyorsult tempójában nem biztos, hogy könnyű feladat félretenni az elektronikus eszközöket és elmerülni a jelenben, különösen utazás közben. – Az utazás önmagában is stresszes lehet, hiszen kikerülünk a megszokott rutinból, és otthon is történhetnek olyan események, amelyek igénylik a figyelmünket – tette hozzá.

Egy felmérés szerint a FOSO a fiatalabb utazók körében elterjedtebb.

A Z generációba tartozó 18-27 éves válaszadók ötvenegy százaléka vallotta be, hogy utazás közben rendszeresen ellenőrzi a munkahelyi üzeneteket, ami jóval meghaladja a baby boomerek (59-77 évesek) arányát, akiknek csak huszonkilenc százaléka teszi ezt meg.

– Ennek oka, hogy a baby boomerek már jóval azelőtt felnőtté váltak, hogy az ilyen szintű technológia és a közösségi média megjelent volna a színen – magyarázta Tovah Klein, a Barnard College adjunktusa. A fiatalabbak a csúcstechnológián nőttek fel, tehát nagyobb valószínűséggel vannak állandóan kapcsolatban.

A határvonal kijelölése

Akadnak viszont, akik határozottabban állnak a "nem dolgozom a nyaralás alatt" témához.

Tan De Xun, egy szingapúri szoftvercég értékesítési munkatársa például amikor a tengerentúlon tartózkodik, a navigációs feladatokat leszámítva egyáltalán nem nyúl a telefonjához. – Egyértelműen meghúzom a határvonalat. Semmi nincs a telefonomon, ami a munkával kapcsolatos –  mondta a CNBC-nek.

Az első számú probléma, ami sokaknál előfordul, hogy az üzleti alkalmazásaikat (Teams vagy Outlook) felpakolják a (nem céges) telefonjukra. Ezzel együtt megjegyezte, hogy a munkája lehetővé teszi számára azt a luxust, hogy teljesen ki tudjon kapcsolni, és csak akkor foglalkozik a feladataival, amikor véget ér a szabadsága.

Persze nem mindenki ilyen szerencsés.

A már említett Jasper Chan jogi tanácsadóként dolgozik. Elmesélte, hogy korábbi munkahelyén valamennyi eszközén hozzáférhetett a céges e-mailjeihez, és amikor csak ideje engedte, ellenőrizte és jóváhagyta a dokumentumokat, sőt, ha kellett, még a szabadsága alatt is tartott zoom-értekezleteket. – Egyes határidők szűkösek és következményekkel járnak. Én csak egy fogaskerék vagyok a gépezetben, és ha a válaszaim késnek, az mindenki más munkájára hatással lesz – mondta.

Elmondása szerint az állandó készenlét hozzájárult ahhoz, hogy képtelen volt letenni a munkát. Ha tényleg keményen el akarna szakadni, szigorúbban kellene kijelölnie a határait.

– Néhányan úgy találhatják, hogy a FOSO segíthet motiváltnak és produktívnak maradni, még akkor is, ha szabadságon vannak, míg mások egyszerűen túl stresszesnek tartják ezt az egészet – foglalta össze a jelenséget Todd Handcock.

Itt pedig Peter Drummond, a SITA légi közlekedési informatikai szolgáltató poggyászosztályának vezetője elmondta, miért érdemes mindig valami egyedi dolgot is betenni a feladott poggyászba.

(Forrás: CNBC, fotók: Getty Images)

kikapcsolás | pihenés | okoseszköz | foso | félelem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom