Műfenyő vagy igazi? Így lesz fenntarthatóbb a karácsony

A karácsonyfa felállításának családonként eltérő hagyományai vannak. Sokan már az advent kezdetén ünnepi hangulatba kerülnek, míg mások december 24-én díszítenek. A szokások nem változnak, a szemléletmódunk azonban igen. Egyre többen próbálnak környezettudatos döntést hozni az ünnepek előtt.

Összegyűjtöttünk négy lehetőséget, ami hozzásegíthet a fenntartható karácsonyfa-vásárláshoz.

Béreljünk élő fát!

Több faiskolában és dísznövény-kertészetben is lehetőség van arra, hogy élő, cserepes fenyőfát béreljünk az ünnepekre, melyeket aztán a kereskedő visszavásárol. Igazán környezetbarát alternatíva, ami az ország egyre több pontján elérhető.

Válasszunk élő fát és kérjük lebomló hálóba!

Főként vidéken lehetőségünk nyílik arra is, hogy kiválasszuk már karácsony előtt hetekkel álmaink fenyőfáját. A termelő megjelöli ezeket és csupán azokat vágják ki, amelyek az ünnepekig elkelnek.

Érdemes olyan termelőtől vásárolnunk, akik biológiailag lebomló hálóba csomagolja a fenyőt, hiszen így még műanyag-hulladékot sem termelünk.

Vásároljunk lokálisan!

Érdemes helyi termelőtől vásárolnunk a karácsonyfát, hiszen így több száz kilométernyi út károsanyag-kibocsátását tudjuk megspórolni, ráadásul a lokális kisvállalkozásokat is támogatni tudjuk.

Nem kell minden évben új fa

A már megvásárolt tárgyak újrafelhasználása a fenntartható szemlélet egyik fontos alapelve. Tehát ha már van egy műfenyőnk a padláson, poroljuk le és használjuk azt újra és újra! A Carbon Trust szerint a műfenyő díszítésével kevesebb károsanyag termelődik akkor, ha legalább tíz évig ugyanazt a fát használjuk.

(Fotók: Unsplash)

műfenyő | környezetvédelem | fenyőfa | fenntarthatóság | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom