Ez a gyönyörű szigetcsoport egy hétvégére minden évben kitiltja a turistákat

A tilalom megakadályozza, hogy sokan csak kedvtelésből jöjjenek a szigetekre – viszont arra ösztönzi az önkénteseket, hogy segítsenek fenntartani a ökoszisztémát.

A lélegzetelállító tájairól és érintetlen környezetéről ismert Feröer-szigetek merész lépést tett a természeti szépségének megőrzése érdekében: minden évben előre meghatározott időszakra "kitiltotta" a turistákat.

Az Izland és Norvégia között, az Atlanti-óceán északi részén fekvő szigetcsoport kezdeményezésének célja a szigetek törékeny ökoszisztémájának védelme és a fenntartható turizmus biztosítása.

A Feröer-szigetek összesen tizennyolc zord, vulkanikus eredetű szigetből áll, és drámai szikláiról, nyugodt fjordjairól és buja dombjairól híres.

A vidék a természet szerelmeseinek kedvence, lenyűgöző kilátással és egyedülálló élővilággal. A Feröer-szigeteket a bolygó egyik legérintetlenebb és legszennyezetlenebb helyeként tartják számon.

Ennek tükrében aligha meglepő, hogy a közelmúltban alaposan megugrott arrafelé a látogatószám, ez pedig nyomás alá helyezett néhány népszerű és úgymond kényes helyszínt. A problémák kezelésére a Feröer-szigetek kormánya 2019 áprilisában innovatív kampányt indított, aminek lényege, hogy a szigetek tizenegy népszerű helyét karbantartás miatt lezárják, ezzel egyidőben megnyitják az önkéntes turizmus előtt. Az önkéntesek, köztük Aksel V. Johannesen, a Feröer szigetek akkori miniszterelnöke, különböző karbantartási és természetvédelmi munkálatokban vettek részt, megadva a természetnek a nagyon is szükséges pihenőidőt, valamint segítve a helyszínek javítását és előkészítését.

A kampány a sikerek hatására minden évben megismétlődött és kibővült, vagyis a Feröer-szigetek egyes részein minden évben – jellemzően április környékén – lezárnak egy hétvégét  erre a nem mindennapi karbantartási programra.

A közös tenni akarás pedig nemcsak a környezet javát szolgálja, hanem a közösségi érzést és a közös felelősségvállalást is erősíti.

Európa legnépszerűbb úti céljai nagyon nehezen birkóznak meg a turistadömpinggel. Egy szakértő elárulja, hogyan lehet jó eséllyel elkerülni a tömeget a megtelt táblát szinte már kitett városokban.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

önkéntes | ökoszisztéma | tiltás | természet | munka | hétvége

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Kulisszák mögött: megnéztük hogy készülnek a prémium bútorok
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom