Ez a gyönyörű szigetcsoport egy hétvégére minden évben kitiltja a turistákat

A tilalom megakadályozza, hogy sokan csak kedvtelésből jöjjenek a szigetekre – viszont arra ösztönzi az önkénteseket, hogy segítsenek fenntartani a ökoszisztémát.

A lélegzetelállító tájairól és érintetlen környezetéről ismert Feröer-szigetek merész lépést tett a természeti szépségének megőrzése érdekében: minden évben előre meghatározott időszakra "kitiltotta" a turistákat.

Az Izland és Norvégia között, az Atlanti-óceán északi részén fekvő szigetcsoport kezdeményezésének célja a szigetek törékeny ökoszisztémájának védelme és a fenntartható turizmus biztosítása.

A Feröer-szigetek összesen tizennyolc zord, vulkanikus eredetű szigetből áll, és drámai szikláiról, nyugodt fjordjairól és buja dombjairól híres.

A vidék a természet szerelmeseinek kedvence, lenyűgöző kilátással és egyedülálló élővilággal. A Feröer-szigeteket a bolygó egyik legérintetlenebb és legszennyezetlenebb helyeként tartják számon.

Ennek tükrében aligha meglepő, hogy a közelmúltban alaposan megugrott arrafelé a látogatószám, ez pedig nyomás alá helyezett néhány népszerű és úgymond kényes helyszínt. A problémák kezelésére a Feröer-szigetek kormánya 2019 áprilisában innovatív kampányt indított, aminek lényege, hogy a szigetek tizenegy népszerű helyét karbantartás miatt lezárják, ezzel egyidőben megnyitják az önkéntes turizmus előtt. Az önkéntesek, köztük Aksel V. Johannesen, a Feröer szigetek akkori miniszterelnöke, különböző karbantartási és természetvédelmi munkálatokban vettek részt, megadva a természetnek a nagyon is szükséges pihenőidőt, valamint segítve a helyszínek javítását és előkészítését.

A kampány a sikerek hatására minden évben megismétlődött és kibővült, vagyis a Feröer-szigetek egyes részein minden évben – jellemzően április környékén – lezárnak egy hétvégét  erre a nem mindennapi karbantartási programra.

A közös tenni akarás pedig nemcsak a környezet javát szolgálja, hanem a közösségi érzést és a közös felelősségvállalást is erősíti.

Európa legnépszerűbb úti céljai nagyon nehezen birkóznak meg a turistadömpinggel. Egy szakértő elárulja, hogyan lehet jó eséllyel elkerülni a tömeget a megtelt táblát szinte már kitett városokban.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

tiltás | turisták | hétvége | önkéntes | látogatók

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom