A húsvéti asztalról nem hiányozhat sem a sonka, sem a tojás. Na, de mi történik akkor, ha mindezt fine dining-módra készítjük el?
Csupán hollandi mártásra és egy tökéletesen elkészített főtt tojásra van szükség ahhoz, hogy a klasszikus összetevőkből egyáltalán nem szokatlan ünnepi fogás kerekedjen.
Hozzávalók:
- 6 nagy tojás
- 1 pohár száraz fehérbor
- 1 evőkanálnyi ecet
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 szárított babérlevél
- ¾ csészényi olvasztott vaj
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál fekete bors
- 4 szelet sonka vagy prosciutto
- 1 evőkanál friss metélőhagyma, apróra vágva
- 2 teáskanál extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
Első lépés: Egy lábasban vizet forralunk, amikor forr, beleteszünk négy tojást és pontosan 6 perc 30 másodpercig főzzük. Az idő leteltével kivesszük és jeges vízzel teli tálba helyezzük. Nagyjából tíz percig hagyjuk, hogy kihűljenek, majd a tojásokat meghámozzuk és félretesszük.
Második lépés: Az ecetet, a bort, a koriandert és a babérlevelet egy pici serpenyőbe tesszük, felforraljuk és hagyjuk, hogy nagyjából a harmadára csökkenjen. Leszűrjük és félretesszük.
Harmadik lépés: Két tojást kettéválasztunk, a fehérjét félretesszük, mert nem lesz rá szükségünk. A félretett borredukcióhoz hozzáadjuk a két tojássárgáját és addig keverjük, amíg habos nem lesz. Vízgőz fölé tesszük és egészen lassan hozzáadagoljuk az olvasztott vajat. Folyamatos keverés mellett egy, a tejszínnél sűrűbb emulziót kell, hogy kapjunk nagyjából tíz perc alatt. Picit sózzuk, majd levesszük a tűzről.
Negyedik lépés: A főtt tojásokat vízben három perc alatt melegítsük fel, majd hosszában vágjuk őket ketté. Tálaláskor egy tányér aljára merjünk hollandi mártást, helyezzük rá a kettévágott tojásokat, hintsük meg borssal, majd rátesszük a sonkaszeleteket is. Friss metélőhagymával megszórva kínáljuk.
(Fotó és forrás: Food & Wine)
főtt tojás | reggeli | húsvéti reggeli | hollandi mártás | húsvét | sonka
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!