Készülj fel, hogy megmérik a súlyodat, ha ezzel a légitársasággal repülsz

Néhány hónappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy a Korean Air repülés előtt megméri az utasokat, és most úgy tűnik, egy európai társaság is követi a példáját.

A Finnairről, Finnország nemzeti légitársaságáról van szó, amely adatgyűjtés céljából leméri az utasok súlyát (és kézipoggyászukét is). Ezen a héten már több mint ötszázan vettek részt a programban, ami február végéig tart, majd aztán áprilisban és májusban folytatódik.

Nem kell aggódni az esetleges nyilvánosságra kerülés miatt, mert a számokat csupán a statisztikákat rögzítő ügyfélszolgálatos látja, és senkinek sem kapcsolják a nevét a beküldött adatokhoz. Ha nem tetszik a dolog, vissza is lehet utasítani.

Na, de miért csinálja ezt a Finnair?

Az ötlet lényege, és a számítások is arra vonatkoznak, hogy hogyan lehet a legjobban elosztani a súlyokat a gépen, legyen szó az üzemanyagról, a feladott poggyászról, a rakományról, a fedélzeti ételekről, a víztartályokról, valamint ugye az utasokról.

A repülőgépek súlyelosztásának javítása nemcsak biztonságosabbá teszi a járatokat, hanem csökkenti a környezetre gyakorolt hatást is,

mivel a gépek így kevésbé égetnek el feleslegesen üzemanyagot.

Az európai légitársaságok jellemzően az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség által kiszámított becsült adatokat használják, melynek legutóbbi felülvizsgálatát 2022-ben végezték el. A Finnair azonban úgy döntött, saját kutatást indít, már csak azért is, mert az valamivel pontosabb.

Az Airline Ratings minden évben több mint négyszáz légitársaságot hasonlít össze különböző biztonsági tényezők alapján, hogy azután győztest hirdessen. Most is ezt tette.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

légitársaság | utas | repülés | finnair | mérés

FOLYTASD EZZEL

Elkerítik a díszes teret és pénzt szednek a turistáktól a magyarok egyik kedvenc úti célján

Mégsem vezetik be a világ legszigorúbb dohánytilalmát

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom