Katasztrófa-forgatókönyvre készülnek a finnek

Miután nem érkezik hozzájuk több áram és gáz Oroszországból, az Unión belül Finnországban a legnagyobb az esélye az áramkimaradásoknak.

Ugyanakkor úgy tűnik, egyben ők a legfelkészültebbek is. A Védelmi minisztérium már egy évtizede minden évben kiad egy brossúrát, amelyben

többek között arra kérik a lakosokat, hogy a leghidegebb hónapok alatt mindig legyen náluk otthon három napra elegedő élelem, gyógyszer és víz, valamint egy elemes zsebrádió.

Hogy mennyire komolyan veszik az országban a felkészülést, azt az is mutatja, hogy 2014-ben egy néhány órás tervezett áramszünet keretében levágták Rovaniemit a hálózatról, hogy meghatározzák, valójában mennyire bonyolult és veszélyes folyamat egy ilyen nagy áramszünet után visszakapcsolni a feszültséget.

Tavaly júliusban a kormány újra felhívta a figyelmet a lehetséges téli áramszünetekre, és kampányt indított, amelyben energiatakarékos tippeket osztott meg. Olyasmiket többek között, hogy az emberek töltsenek kevesebb időt a zuhany alatt, inkább menjenek lépcsőn akkor is, ha van lift, járjanak gyakrabban biciklivel és tömegközlekedéssel, szaunázzanak kevesebbet, és manuálisan kaparják le a jeget az elektromos autók ablakáról, nem pedig a fűtéssel olvasszák le.

Az erőfeszítéseknek pedig meglett az eredménye, és 2022 decemberében tíz százalékkal kevesebb volt az áramfogyasztás, mint 2021-ben.

Nemrég annak kapcsán írtunk a finnekről, hogy gond nélkül átjárnak hozzájuk az oroszok, hiába tiltották ki őket az országból.

(Forrás: El País, képek: Getty Images)

vészforgatókönyv | finnország | áramszünet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom