Close
Ezért az egyik legcsodálatosabb téli úti cél Finnország

Ezért az egyik legcsodálatosabb téli úti cél Finnország

Könnyen lehet, hogy idén télen el kell utaznunk, ha havat szeretnénk látni de ha már útnak indulunk, sok minden mást is láthatunk.

A tóparti kabinházak, végtelen fenyvesek és nagy kirándulások országa, ahol nem kell a szomszédba menni a boldogságért, és ahol, ha szerencsénk van, még a sarki fényt is láthatjuk vagy összefuthatunk a Mikulással. Lássuk, mi mindent tartogat nekünk Finnország!

Helsinki, a szigetek városa

Bármi legyen is a további úti cél, a túránk valószínűleg a fővárosban fog kezdődni, melynek számos izgalmas látványosságát, a Suomenlinna-erődöt, a Korkeasaari Állatkertet és a Seurasaari skanzent a központból rövid utazással elérhető szigeteken találjuk.

A Suomenlinna-erőd

A vízparti hangulatot az ide települő parkok és kávézók is kihasználják, melyekben pezsgő élet zajlik, és a parttól nem messze találjuk a város két székesegyházát, a 19. századi, fehér lutheránus Helsinki katedrálist, és a vöröstéglás, ortodox Uszpenszkij-székesegyházat is, melyek arra emlékeztetnek, hogy viharos történelme során Finnország kelet és nyugat találkozási pontjaként állt.

Az Uszpenszkij-székesegyház
A Helsinki katedrális

A város lakónegyedeit jó állapotban megmaradt szecessziós építészet jellemzi, a festői tengerpartot és a környező vidéket pedig kerékpárutak széles hálózata öleli át.

Érdemes benéznünk a 2018-ban nyitott Oodi Központi Könyvtárba, és egynapos kirándulás keretében megnézhetjük a közeli Porvoo macskaköves utcákkal övezett faházait vagy a Nuuksio Nemzeti Park erdejét.

Porvoo

Irány a karácsony!

Lappföld fővárosa, Rovaniemi elsősorban karácsonyi hangulatáról híres, míg a számik lakta tartomány másik nagy vonzereje az északi fény, amelyet üvegtetejű iglukból vagy egy befagyott tó partján a tábortűz mellől csodálhatunk meg, de a sarki éjszaka hátborzongató élményét is megtapasztalhatjuk ezen a tájon, amikor a Nap legalább 24 órán át nem emelkedik a horizont fölé.

Rovaniemi

Korcsolyával a tóvidéken

Az ország keleti részén található tóvidék varázslatos látványt nyújt végtelennek tűnő víztükreivel, melyeket fenyővel díszített földnyelvek szabdalnak.

Hämeenlinna

Bár a környék elsősorban nyáron népszerű, télen is találhatnak itt programokat a csendre vágyók és a téli sportok kedvelői, akik festői díszletben korcsolyázhatnak, síelhetnek vagy egyszerűen csak gyönyörködhetnek a tájban, például egy faház melegéből.

A régió központi városa Tampere, melyet gyakran emlegetnek a finn Manchestereként vöröstéglás gyárépületei miatt, amelyek közül több étteremmé és múzeummá alakult.

Tampere

A balti szigetvilág

A balti szigetvilágot, ahol többek között a svéd nyelvű és autonóm Åland-szigetek is megbújik, vörös pajtákkal tűzdelt farmok, hatalmas rétek és hangulatos vendégházak, valamint gazdag fekete kenyeret és füstölt halat kínáló éttermek tarkítják. A szigeteket kompok és hidak szelik át, így ideális választás biciklitúrákhoz és madárleshez.

A folyóparti, hajóbárokkal, várral és 14. századi katedrálissal köszöntő Turku Finnország fővárosa volt

egészen addig, amíg az orosz uralkodók 1809-ben át nem vették itt az uralmat Svédországtól. Jelenleg a Stockholmba tartó és onnan induló kompok kikötője.

Turku

A radar alatt

Hailuoto

A sziget nyugati csücskén egy világítótornyot, annak a lábánál pedig gyönyörű, félreeső homokos partot találunk, és szálloda valamint étterem is van itt. Emellett Hailuoto saját sörfőzdéje van, amelyhez egy pajtában kialakított bár tartozik, a madármegfigyelőket pedig a vonulási útvonal és a Liminganlahti természetvédelmi terület csábítja erre. Oulu mellől rendszeresen indulnak ide autós és buszos kompok is.

Énekes hattyúk Hailuotónál

Kotka

Ez a Helsinkitől nem messze, a keleti határ mentén fekvő kikötővárost a legtöbben a Nemzeti Tengerészeti Központ és a tengerészeti múzeum miatt ismerik, de a város büszke gondozott parkjaira is. Innen rövid buszúttal juthatunk el a Langinkoski-zuhataghoz és III. Sándor cár egykori horgászházához.

A cári horgászház

Mikkeli

A Mikkelitől hét kilométerre, Finnország keleti tavainak szélén található Tertti Manor egykor elegáns vidéki ház volt, ma butikszállóként működik saját biofarmmal, étteremmel, kávézóval és üzlettel. Kellemes megálló néhány órára a tavakhoz vezető úton, vagy éjszakai bázisként a környékbeli kirándulásokhoz. A fenntartható utazás rajongóinak megakadhat a szemük az étlapon, amely a környező tóból, folyóból és erdőből származó helyi alapanyagokra épül.

Mikkeli

A finnek kiegyensúlyozottsága talán annak is köszönhető, hogy mindig újabb és újabb szórakoztató őrültségeket találnak ki, de az is lehet, hogy az összefüggés fordított. Ha átvennéd a finn rezgést, kezdetnek próbáld ki ezeket a tradicionális recepteket!

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

 

úti cél | nagy sztori | karácsony | finnország | Helsinki

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram