Close
A floridai botrány után elárasztották az amerikai turisták a firenzei Dávid-szobrot

A floridai botrány után elárasztották az amerikai turisták a firenzei Dávid-szobrot

Florida fővárosában, Tallahassee-ben a múlt héten iskolai botrány kerekedett, miután egy hatodikos osztály művészeti óráján előkerült Michelangelo Dávid-szobrának képe.

Néhány szülő panaszt tett, mert nem jelentették be előre, hogy ilyen „vitatható“ alkotás lesz látható az órán, az egyikük pedig egyenesen pornográfnak minősítette a reneszánsz művet. Az igazgatótanács erre nyomás alá helyezte Hope Carrasquilla igazgatót, aki le is mondott. Kilenc diákot kivettek az iskolából, viszont három új tanuló érkezett az ügy után.

A szobornak otthont adó Galleria dell’Accademia a firenzei önkormányzattal karöltve ezután az egész iskolát meghívta, hogy nézzék meg élőben a műalkotást.

Ha az érintettek nem is, a tavaszi szünetre érkező és ott tanuló amerikaiak elfogadták a meghívást, és megrohanták a kiállítást, hogy az óriási márványszobor előtt szelfizzenek, amely a bibliai Dávid alakját ábrázolja, amint a Góliát elleni harcra készül.

Az említett vita nemcsak Firenzében volt beszédtéma, hétfő este Tallahassee-ben nagy tömeg jelent meg az iskolatanács ülésén, ahol hozzá lehetett szólni a Dávid-szoborral kapcsolatos eszmecseréhez. Az esemény több mint egy órán át tartott.

A floridai oktatási minisztérium elhatárolódott  a kérdéstől, mondván, hogy az iskola nem tartozik az állam irányítása alá, ugyanakkor közleményben azt írta, hogy a Dávid-szobor művészi és történelmi értékkel rendelkezik, Florida pedig ösztönzi a klasszikusok és a klasszikus művészet oktatását, és nem tiltaná meg annak használatát az oktatás során.

Ez a videó három percbe sűríti Firenze minden szépségét, itt pedig nyolc történelmi találkozóhelyet mutattunk, ahová érdemes benézned, ha Olaszországban jársz.

(Forrás: AP News, képek: Getty Images, Unsplash)

Michelangelo | dávid | Firenze | szobor | Florida

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kaktusz, ami lehoz a netről, hogy bevezessen az unatkozás művészetébe

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram