Hatalmas szőlőültetvényt telepítenek egy európai repülőtér tetejére

Firenze repülőterét nem a luxus jellemzi. Kevésbé magas szintűek a szolgálatások, mint Olaszország nagyobb repülőterein, így Rómában, Milánóban vagy Velencében. Nincsenek Hermes-üzletek és az étkezési lehetőségek is csupán három étteremre korlátozódnak. Az elsősorban regionálisként funkcionáló repülőtér azonban most jelentős átalakulás előtt áll.

A nemzetközi szinten is jól ismert Rafael Viñoly Architects építésziroda készítette el a firenzei repülőtér megújulásának terveit. A jelentős átalakítások mellett azonban a leginkább figyelemre méltó az a szőlőültetvény, amit a reptér tetejére álmodtak meg.

Úgy tudni, a szőlőültetvényen harmincnyolc sor betoncserépbe ültetett szőlőtőke lesz majd, összesen tizenkilenc hektáron. A reptéri szőlőket a régió egyik vezető borászának gondjaira bízzák, a terminál alatt pedig pincéket alakítanak  ki a bor érlelésére.

A bortermelés mellett a szőlőültetvény kialakítása a repülőtér elrejtését is szolgálja, hiszen rontja a városképet akkor, ha a város nevezetességeinek tetejéről, így például a firenzei dóm kilátójából tekintünk le rá.

Az innovatív javaslatot nem fogadták osztatlan lelkesesdéssel. A The Guardian újságírója attól aggódik, hogy a sugárhajtású repülőgépek által kibocsátott károsanyagok milyen hatással lesznek majd a szőlőre és az abból készülő italok minőségére.

Hogy ez kiderüljön, kell még néhány évet várnunk. A tervek szerint ugyanis a repülőtér felújítása két ütemben fog megvalósulni. Az első a becslések szerint 2026-ban készül el, míg a második csak 2035-ben fog lezárulni.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Rafael Viñoly Architects)

bor | borászat | szőlőültetvény | repülőtér | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Három nap alatt bejárhatod a világot és nyaralást nyerhetsz a Hungexpón, az Utazás kiállításon

Ezzel az egyetlen konyhai trükkel többé nem fogsz könnyezni hagymaaprítás közben

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom